Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 7 dec 2021

‘Volkswagen-top neemt donderdag besluit over aanblijven Herbert Diess’

Het is al lange tijd onrustig rondom de positie van Herbert Diess, baas van de Volkswagen Groep. Daar lijkt binnen afzienbare tijd wel een einde aan te komen.

Dat meldden bronnen aan persbureau Reuters. Na langdurige onderhandelingen zou de beslissing zijn genomen om de 63-jarige Diess aan te houden als baas van de Volkswagen-groep. Wel verandert er iets in de top van het bedrijf. Ralf Brandstätter, nu baas van het merk Volkswagen, neemt ook plaats in het management van de groep. Diess zal zich specifieker gaan richten op de strategie van het bedrijf. Aanstaande donderdag wordt de definitieve beslissing genomen.

Geen steun

De positie van Diess staat al lang ter discussie. Vorig jaar rond deze tijd stemde de raad van bestuur van Volkswagen ook al over de topman. Daar vroeg hij destijds zelf om, want hij zei geen steun te voelen voor zijn rigoureuze beleid om de groep door een enorme transitie richting elektromobiliteit te loodsen. Het leidde toen al tot veel discussies, want niet iedereen in de top van het megaconcern is blij met de manier waarop Diess werkt.

Herbert Diess blijft aan, maar krijgt geen contractverlenging bij Volkswagen

Uiteindelijk lieten de invloedrijke families Piëch en Porsche weten vertrouwen te hebben in de Oostenrijkse topman. Maar dat betekende niet dat zijn positie voor de komende jaren was veiliggesteld. Dit jaar was er namelijk weer hommeles binnen de top van het bedrijf. Herbert Diess liet in september namelijk weten dat er 30.000 banen binnen het bedrijf op de tocht staan door de transitie naar elektrische mobiliteit. Ook dat zorgde voor een hoop commotie.

Ja hoor: topman van Volkswagen staat alwéér ter discussie

30.000 banen

Opmerkelijk was toen dat direct na zijn uitspraak enkele VW-prominenten lieten weten dat ‘de vermindering van 30.000 banen absurd en ongegrond’ zou zijn. Andere aandeelhouders lieten weten dat dergelijke bezuinigingen uit den boze zouden zijn. Opnieuw werd er in de Wolfsburg-top gesproken over de positie van Herbert Diess, terwijl de invloedrijke families opnieuw hun vertrouwen in hem uitspraken. Na donderdag lijkt de rust dus terug te keren, want dan besluit men dat Diess écht de juiste man is om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.