Autovisie
Autovisie Nieuws 5 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Vijf vragen aan Ivo Groen, designchef DS

Op de dag dat de DS zijn zestigste verjaardag viert, was de baas van PSA’s nieuwste premiumlabel in Nederland. Om stil te staan bij de Godin en de auto’s die hij en zijn team nu in de geest van de Citroën ontwerpen. We stelden hem een aantal vragen voor deze rubriek ‘ Vijf Vragen Aan’.

Wat maakt het ontwerp van de oorspronkelijke DS zo sterk?

“Het is een combinatie van extreem vernieuwende vorm en techniek. Het ontwerp was revolutionair en leek voor de mensen in 1955 nog het meest op een vliegende schotel. Tegelijkertijd waren bepaalde ontwerpdetails alleen maar mogelijk dankzij de vernieuwende techniek. Denk aan de achterste, dichte wielkasten waar de wielen half in verdwenen. Die waren alleen maar mogelijk dankzij de hydropneumatische wielophanging die de wielen altijd in dezelfde positie kon houden.”

Is de oer-DS een inspiratie?

“Absoluut. Ik ging in 1990 bij Citroën werken omdat voor mij dat merk met de DS het toppunt van moderniteit vertegenwoordigde. Dat kwam door de DS. Een auto die toen al vijftien jaar uit productie was en waarvan de introductie zelfs 35 jaar achter ons lag. Dat het ontwerp zo lang vers is gebleven, zegt ook veel.”

‘Er komt geen auto meer zoals de oorspronkelijke DS’

Dus we gaan veel uit deze auto terugzien in nieuwe DS’ en?

“We nemen zeker details over. De bovenkant van de grille van ons studiemodel Divine DS is dezelfde als bij de oorspronkelijke auto. Ook de daklijn heeft er veel van weg. Maar nieuwe DS’ en moeten nadrukkelijk niet retro worden. We willen geen New Beetle of iets dergelijks. We streven naar moderne interpretaties van de waarden waarvoor de DS stond.”

Wat zijn die kernwaarden?

“Vooruitstrevend ontwerp, moderne techniek en typische Franse elegance. Een DS moet je helemaal omsluiten, werkt als een cocon. Dat gevoel van welbehagen willen we bereiken door middel van veel mooi handwerk zoals het leer op de stoelen. Typisch Frans; de Franse kijk op premium.”

Zal er ooit nog zo’n revolutionaire auto als de oorspronkelijke DS uitkomen?

“Dat is afhankelijk van vooral techniek. Zolang je met de huidige aandrijflijnen blijft werken, zal de technische basis van auto’s niet ingrijpend veranderen en krijg je ook geen totaal andere vormen. Wie weet wanneer de aandrijving elektrisch wordt, maar zelfs dan nog. Kopers bewonderen nieuwe vormen, maar zijn ook conservatief wanneer ze die overboeking van 50.000 euro moeten doen. Dan spelen weer zaken als restwaarde. Dus ik denk niet dat er snel weer zo’n auto zal komen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.