Stijn Kuster
Stijn Kuster Extra 31 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

5 redenen om (g)een auto te leasen

Het aantal leaseauto’s is – volgens cijfers van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) – de afgelopen jaren flink toegenomen. Maar waarom is leasen zo populair? En wat zijn de voor- en nadelen? Hier vijf redenen op om (g)een auto te leasen.

Er zijn grofweg twee vormen van lease. Zo is er financiële lease (ook wel consumptief krediet genoemd), waarbij je de auto niet in een keer hoeft te betalen, ben je wel eigenaar van de auto. Dit is anders bij operationele lease. Hierbij blijft de leasemaatschappij de eigenaar van de auto. Maar wat zijn de voor- en nadelen en de verschillen van leasen verder? Autovisie deed navraag onder andere bij ALD Automotive. Zij zijn door Vereniging Zakelijke Rijder uitgeroepen tot beste leasemaatschappij (zakelijke markt).

Vijf redenen om (g)een auto te leasen

1. Geen schadevrije jaren

In theorie bouw je bij het leasen van een auto geen schadevrije jaren op. Dit komt doordat de auto op naam van de leasemaatschappij staat en verzekerd is. Maar het is niet zo dat als je schadevrij leaset, je geen korting krijgt op je volgende premie. “Aan het einde van het contract krijg je een verklaring met de schades die je hebt gereden. Deze wordt, al dan niet samen met een eerdere royementsverklaring, door verzekeraars geaccepteerd al royementsverklaring”, laat ALD weten. “Dit is niet moeilijk, wij kunnen met een druk op de knop deze verklaring naar de klant mailen”, laat een woordvoerder weten.

Hoewel je dus wel schadevrije jaren opbouwt, gaat je premie niet naar omlaag. “Je hoeft voor onze premie geen schadevrije jaren in te brengen”, aldus een woordvoerder die aangeeft dat de prijs leaseprijs vaststaat.

Hagel Schade Leaseauto
Hagel Schade

2. Je gaat een financiële verplichting aan voor meerdere jaren

Als je gaat leasen, ga je een verplichting aan voor meerdere jaren. Wil eerder van je contract af dan kan dit niet altijd. “Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd, binnen deze termijn kun je nog kosteloos van je contract af”, aldus ALD.

Mocht je vastzitten aan een leasecontract dan kun je hier altijd nog wel van af. “Binnen de eerste 12 maanden kan je in principe niet van je contract af”, laat ALD weten. “Na de eerste 12 maanden kan je opzeggen, dit tegen een afkoopregeling van 100% van de resterende termijnen van het contract. (..)Binnen de 12 maanden gaan we in overleg”, aldus ALD

3. Private leasen van een auto heeft gevolgen voor hypotheek

Het leasecontract wordt altijd bij het BKR geregistreerd onder een aangepaste code. Leasemaatschappijen met een keurmerk van stichting Private lease, registreren 65% van de totale som (alle leasetermijnen bij elkaar).

“Het leasecontract wordt in die vaste lasten meegenomen en heeft zo invloed op de maximale hypotheek of andere kredieten. Zoals dat ook het geval is met een autofinanciering of een creditcard bijvoorbeeld”, aldus ALD. Het is dus zo dat je met een leaseauto een minder hoge hypotheek kan krijgen.

4. Makkelijk om een auto te leasen

Geen voordeel als je schadevrij rijdt, een financiële verplichting en een potentieel lagere hypotheek. Maar er zijn niet alleen maar nadelen aan leasen, waarom zouden er anders ruim 1,1 miljoen leaseauto’s in Nederland zijn? (VNA, 2019) Het grootste voordeel aan lease is dat je geen omkijken naar je auto hebt. Je moet weliswaar tanken, maar verzekering, onderhoud en wegenbelasting worden geregeld.

Daarnaast heb je geen onverwachte kosten. “Met Private Lease verzeker je je van een vaste kostenpost voor je auto, je betaalt een vast bedrag per maand. (..) Je houdt je spaargeld zo beschikbaar voor als je een onverwachte grote uitgave moet doen, bijvoorbeeld als je wasmachine kapotgaat.

Onderhoud leaseauto

5. Zonder spaargeld in een nieuwe auto rijden

Zonder je eigen spaargeld toch in een nieuwe auto rijden lijkt een voordeel maar leasen is niet gratis. “Het is natuurlijk belangrijk om te voorkomen dat de consument in financiële moeilijkheden komt. Daarom beoordelen wij als leasemaatschappij ook of het verstandig is om het leasecontract aan te gaan. We hanteren hiervoor een draagkrachtnorm (ook wel ‘leennorm’ genoemd).

De draagkrachtnorm geeft aan welk bedrag iemand over moet houden voor levensonderhoud nadat zij alle vaste lasten heeft betaald”, aldus ALD. Je kunt dus zonder spaargeld, maar wel met een vast inkomen, een nieuwe auto rijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.