Autovisie
Autovisie Nieuws 8 mei 2021

Vijf must-haves: de fraaise automodellen van het moment

Autoliefhebberij, het draait om zoveel meer dan alleen auto’s. Of je nu racet op het circuit of modelauto’s spaart, binnen de autowereld vind je verschillende hobby’s. Wij selecteren vier toffe must-haves voor jou als autofanaat.

Sunbeam Alpine Harrington Le MansAvenue43, 1:43 €90,–

In 1959 verscheen een compleet nieuwe editie van de Sunbeam Alpine. Dat was een voor die tijd zeer geslaagd en modern ontwerp, waarvoor de hulp was ingeroepen van de Amerikaanse ontwerpstudio van Raymond LoewyAutosport had toen ook een grote promotionele waarde, dus werden er Alpines ingeschreven voor onder meer Le Mans in 1961. Eén daarvan kreeg een aerodynamisch slimme hardtop, die was ontworpen door carrosseriebouwer Harrington, hoewel die zich normaal vooral met bussen bezighield. Het sportsucces was groot genoeg om Harrington de opdracht te geven een serie coupés te bouwen met ongeveer dezelfde daklijn. Het was logisch dat die auto’s, zo’n 450 in totaal, de naam Harrington Le Mans kregen. Het Duitse topmerk Avenue43 brengt nu een heel fraai model van die coupé, die prima past in een vitrine met Britse sportwagens.  

Ferrari SF1000Bburago, 1:43 €24,– 

Historische momenten liggen niet alleen in het verre verleden! In september van het afgelopen jaar werd de duizendste Formule 1 Grand Prix verreden. En welk team verscheen in al die races aan de start? Juist: Scuderia Ferrari! Die duizendste race werd nota bene verreden op het circuit van Mugello, in Toscane. De Italiaanse ‘tifosi’ konden hun geluk niet opScuderia Ferrari had voor dit unieke feit de F1-wagen van vorig jaar al bij voorbaat ‘SF1000’ gedoopt en bij deze gelegenheid kregen de auto’s van Sebastian Vettel en Charles Leclerc ook nog de donkerrode tint waarin de eerste Ferrari racewagens in 1950 aan de start verschenen. Natuurlijk zijn er ook enorm veel ‘tifosi’ voor Ferrari’s in miniatuur, dus is het een gouden greep van Bburago om juist díe GP-wagen uit te brengen, zelfs in twee schalen: 1 op 18 en 1 op 43. Die laatste is er ook nog in twee versies, mét coureur in een vitrinedoosje en zónder in een blisterverpakking. Kies maar! De vermelde prijs is de ‘luxe’ uitvoering, die op de foto niet. 

Meyers ManxSolido, 1:18 €41,–

Bruce Meyers was een jonge Amerikaan die genoot van het goede leven in het zuiden van Californië. In de al tamelijk wilde, vroege jaren zestig was het normaal om met auto’s over de stranden te rijden, maar grote, oude ‘Amerikanen’ waren daarvoor eigenlijk te zwaar. Zo kwam hij op het idee om de kennis die hij had op het gebied van polyester bootjes te gebruiken om een ‘buggy’ te construeren, met de simpele, maar onverwoestbare techniek van de Volkswagen Kever, op een ingekort Kever-platform: de Manx. Dat was het begin van een rage. Meyers bouwde zelf ruim vijfduizend(!) van die buggy’s, maar de buggy-rage sloeg ook over naar Europa. Hier ontstonden eigen merken, zoals Apal in België en Ruska in Amsterdam. Solido maakt nu een erg fraai en betaalbaar model in 1 op 18 van de oorspronkelijke Meyers Manx  

Jaguar 340 MkII12Art, 1:12 €306,–

Velen zijn het erover eens dat de Jaguar ‘Mark Two’ behoort tot de mooiste vierdeursauto’s aller tijden. De verfijnde mix van sportieve prestaties en een zéér Britse sfeer, met een geraffineerd gelijnde carrosserie… je ontsteekt algauw in een lofzang. Er bestaan al de nodige miniaturen van deze Jaguar, maar die worden nu allemaal in één klap overtroffen door deze. Dat zit ‘m niet alleen in de zeer ruim bemeten schaal 1 op 12. Juist op zo’n formaat luistert het heel nauw om de juiste rondingen en proporties te treffen. Dat is 12Art gelukt; in de juiste fotosetting denk je dat het een echte is.  

Mercedes-AMG E43Wiking, 1:87 €20,–

Natuurlijk, een E-klasse Estate van Mercedes-Benz is een verrukkelijke auto, maar er zijn nu eenmaal altijd klanten die méér willen. In dit geval niet qua ruimte of comfort, maar qua bruut vermogen (295 kW/401 pk) en exclusiviteit. Het antwoord is de AMG-versie van die auto. Een jaar of wat geleden was dat deze, de E43, maar die wordt alweer overschaduwd door de E 63. Dat wordt toch weer inruilen! Zulke zorgen heb je niet als verzamelaar, dan ben je allang blij dat het oude merk Wiking nu dit zeer fraaie miniatuur maakt van de E43 uit 2018. Bedenk vooral hoe klein dit miniatuur is: 57 millimeter! 

Ga voor veel meer actueel miniatuurautonieuws naar www.namac.nl. Uiteraard is elke verzamelaar van miniatuurauto’s lid van de NAMAC!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vijf must-haves: de fraaise automodellen van het moment
Sluiten