Autovisie
Autovisie Nieuws 12 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Vijf miljoenste ‘Made in USA’ BMW uit Spartanburg

Voor de vijf miljoenste maal verliet eerder deze maand een BMW-model de fabriek in het Amerikaanse Spartanburg. De historische mijlpaal volgde bijna drie decennia na de opening van de faciliteit. Het zal niemand verbazen dat het bewuste exemplaar een X5 was.

Begin jaren negentig bouwde BMW zijn huidige fabriek in de Verenigde Staten. In eerste instantie werden er auto’s uit de productlijn van de 3 Serie gemaakt. Vervolgens verlieten de Z3 Roadster met later ook de niet geplande Z3 Coupé de Amerikaanse fabriekspoort. Het waren modellen met relatief kleine volumes. Dat veranderde toen de Duitsers de fabriek gingen benutten waarvoor die neergezet was, de bouw van de X5.

House of BMW X

Sinds de eerste generatie rolt de X5 in de faciliteit te Spartanburg van de band. Met Amerika als verwachte grootste markt voor de SUV wilden de Duitsers het model zo dicht mogelijk bij de grootste klantengroep vervaardigen. Zoals alle X5-modellen en versies in de Verenigde Staten het levenslicht zien, zo komen ook alle exemplaren van de coupé-variant uit Amerika. En naast deze X6 rolt sinds enkele maanden ook de X7 uit dezelfde fabriekspoort. De fabriek in Spartanburg vormt tevens het kloppende hart van de X3- en X4-productie. Werd de eerste nog in Europa gemaakt – door Magna-Steyr – sinds de tweede editie staat ook op de X3 ‘Made in USA’. Overigens rolt de X3 ook elders in de wereld van de band. De iX3 zal zelfs louter in China het levenslicht zien.

BMW Spartanburg BMW X5

De mijlpalen op een rij

De vijf miljoenste Amerikaanse BMW zag op 4 juni het levenslicht. De miljoenste BMW uit Spartanburg verscheen op 28 februari 2006. Het betrof de Z4 M Roadster. Bijna zes jaar later verliet de twee miljoenste BMW de fabriek, een X3. Het derde miljoen werd bereikt na drie jaar, op 24 maart 2015 om precies te zijn. Net als de vijf miljoenste auto was het een X5 M. De mijlpaal van vier miljoen volgde op 8 september 2017 (een X3).

70% is export

De Spartanburg-fabriek in South Carolina bouwde vorig jaar 411.620 voertuigen. Het was een recordaantal. Zo’n 70% van de totale productie wordt door BMW geëxporteerd, onder andere naar Nederland.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.