Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 18 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Mercedes-Benz riskeert verkoopverbod door strijd met Nokia

In het slechtste scenario krijgt Mercedes-Benz een verkoopverbod in Duitsland. Dat kan de uitkomst zijn van een heftige strijd met Nokia.

Het gaat in dit geval om moederbedrijf Daimler, dat een verkoopverbod voor auto’s van Mercedes-Benz boven het hoofd hangt. De autogigant is namelijk door het Finse Nokia aangeklaagd omdat het zonder toestemming software van het bedrijf heeft gebruikt. Het gaat hierbij om de software waarmee auto’s van de fabrikant aansluiten op en verbinding maken met het mobiele netwerk. Om hoeveel auto’s het gaat is nog niet duidelijk.

Octrooi

Daimler heeft de technologie waarschijnlijk niet 1-op-1 gekopieerd, maar de werking van de systemen is via een octrooi vastgelegd door Nokia. Daarom had Daimler het bedrijf moeten betalen om de systemen te gebruiken. De rechter heeft vandaag bepaald dat Daimler Nokia daarom een schadevergoeding moet betalen. Het zou er zelfs toe kunnen leiden dat de autogigant een verkoopverbod krijgt opgelegd, zo melden verschillende media. In het vervolg mag de autogigant de technologie in ieder geval niet meer toepassen zónder ervoor te betalen.

Daimler heeft echter al laten weten dat het in hoger beroep gaat, want het zegt niet te begrijpen waarom de rechtbank in Mannheim bovenstaande heeft bepaald. Het gaat er in ieder geval vanuit dat het geschil niet tot een verkoopverbod leidt, zo laat het in een statement weten.

Onderpand

Nokia heeft echter al wel de positie om een verkoopverbod proberen af te dwingen bij de Duitse rechter. Maar daarvoor moet het wel een proces aanspannen middels een onderpand van maar liefst €7 miljard. Verliest het alsnog de zaak, dan is het namelijk Daimler dat recht heeft op de schadevergoeding.

Daarom is het onduidelijk of Nokia het aandurft om de zaak op die manier aan te gaan. Het lijkt erop dat het techbedrijf hoopt dat de twee partijen samen tot een oplossing komen. “Vandaag laat zien dat innovators een eerlijke beloning moeten krijgen van andere partijen voor het gebruik van hun uitvindingen”, zo liet Jenni Lukander, de topvrouw van Nokia, weten in een verklaring. “We hopen dat Daimler nu de verplichtingen aanvaardt en op eerlijke voorwaarden een licentie afsluit. Er valt meer te winnen als we samenwerken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.