Autovisie
Autovisie Nieuws 22 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

China verbiedt militairen en ander personeel bezit en gebruik van Tesla

Opmerkelijk nieuws uit China, want daar gaat het Chinese leger alle modellen van Tesla uit faciliteiten en complexen verbannen. Elon Musk reageerde dit weekend al op de gebeurtenissen.

Het nieuws dat het Chinese leger Tesla’s de toegang naar militaire faciliteiten en complexen verbiedt, kwam vrijdag naar buiten. Persbureau Reuters sprak met twee ooggetuigen die kennis hebben genomen van deze nieuwe maatregelen.

Gevoelige informatie

Volgens de twee, die niet bij naam genoemd willen worden, zijn er nieuwe richtlijnen opgesteld waarin staat dat Tesla-eigenaren hun auto buiten de militaire complexen moeten parkeren. De Chinese overheid en defensie zouden bezorgd zijn over veiligheidscamera’s op de modellen van Tesla, die gevoelige informatie vast zouden leggen. Wall Street Journal schreef overigens dat de maatregelen nog verder gaan. De Chinese overheid zou volgens dat medium zelfs het bezit en gebruik van Tesla’s door militair personeel en werknemers van belangrijke staatsbedrijven willen beperken. Sommige bronnen hebben zelfs gemeld dat Tesla-eigenaren niet eens meer in de buurt van woningen van dergelijk personeel mogen komen.

Elon Musk heeft al gereageerd op de zaak. Volgens hem is er absoluut geen sprake van spionage door de voertuigen die Tesla bouwt. “Er is een sterke stimulans voor ons om zeer vertrouwelijk te zijn met alle informatie die we verzamelen. Als Tesla auto’s zou gebruiken om in China of waar dan ook te spioneren, worden we stilgelegd”, aldus de topman. Daarmee is voor Musk de kous af, maar dat geldt niet voor de twee betrokken overheden.

Huawei

De keuze van de Chinese overheid en defensie om geen Tesla’s meer toe te laten op belangrijke locaties, ligt namelijk in lijn met de oplopende (technologische) spanningen tussen de twee wereldmachten. Eerder trof Washington al maatregelen tegen het Chinese telecombedrijf Huawei, dat het ook beschuldigt van spionage. Deze richtlijnen omtrent Tesla’s passen daarom bij de huidige situatie. China wil steeds meer controle uitoefenen op Amerikaanse bedrijven, waaronder Tesla. Tegelijkertijd drong Elon Musk eerder al aan om meer wederzijds vertrouwen tussen de twee grootste economieën ter wereld.

Al met al wordt de situatie voor Tesla wat complexer in China. Het opende onlangs nog een Gigafactory in Shanghai, waardoor de productie en afzet in China enorm toenamen. Vorig jaar verkocht de autofabrikant 147.445 auto’s in China, een derde van de totale afzet van Tesla. Tegelijkertijd komen er steeds meer binnenlandse rivalen op de Chinese markt voor elektrische auto’s bij, uit de hoek van Nio en Geely. “China heeft een scala aan instrumenten om buitenlandse bedrijven zoals Tesla zwaar te belasten. De druk kan uit elke richting komen, om welke reden dan ook”, zegt Michael Dunne, ceo van adviesbureau ZoZo Go, tegen Reuters.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.