China verbiedt militairen en ander personeel bezit en gebruik van Tesla
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fsec_209047228.jpg)
Opmerkelijk nieuws uit China, want daar gaat het Chinese leger alle modellen van Tesla uit faciliteiten en complexen verbannen. Elon Musk reageerde dit weekend al op de gebeurtenissen.
Het nieuws dat het Chinese leger Tesla’s de toegang naar militaire faciliteiten en complexen verbiedt, kwam vrijdag naar buiten. Persbureau Reuters sprak met twee ooggetuigen die kennis hebben genomen van deze nieuwe maatregelen.
Gevoelige informatie
Volgens de twee, die niet bij naam genoemd willen worden, zijn er nieuwe richtlijnen opgesteld waarin staat dat Tesla-eigenaren hun auto buiten de militaire complexen moeten parkeren. De Chinese overheid en defensie zouden bezorgd zijn over veiligheidscamera’s op de modellen van Tesla, die gevoelige informatie vast zouden leggen. Wall Street Journal schreef overigens dat de maatregelen nog verder gaan. De Chinese overheid zou volgens dat medium zelfs het bezit en gebruik van Tesla’s door militair personeel en werknemers van belangrijke staatsbedrijven willen beperken. Sommige bronnen hebben zelfs gemeld dat Tesla-eigenaren niet eens meer in de buurt van woningen van dergelijk personeel mogen komen.
Elon Musk heeft al gereageerd op de zaak. Volgens hem is er absoluut geen sprake van spionage door de voertuigen die Tesla bouwt. “Er is een sterke stimulans voor ons om zeer vertrouwelijk te zijn met alle informatie die we verzamelen. Als Tesla auto’s zou gebruiken om in China of waar dan ook te spioneren, worden we stilgelegd”, aldus de topman. Daarmee is voor Musk de kous af, maar dat geldt niet voor de twee betrokken overheden.
Huawei
De keuze van de Chinese overheid en defensie om geen Tesla’s meer toe te laten op belangrijke locaties, ligt namelijk in lijn met de oplopende (technologische) spanningen tussen de twee wereldmachten. Eerder trof Washington al maatregelen tegen het Chinese telecombedrijf Huawei, dat het ook beschuldigt van spionage. Deze richtlijnen omtrent Tesla’s passen daarom bij de huidige situatie. China wil steeds meer controle uitoefenen op Amerikaanse bedrijven, waaronder Tesla. Tegelijkertijd drong Elon Musk eerder al aan om meer wederzijds vertrouwen tussen de twee grootste economieën ter wereld.
Al met al wordt de situatie voor Tesla wat complexer in China. Het opende onlangs nog een Gigafactory in Shanghai, waardoor de productie en afzet in China enorm toenamen. Vorig jaar verkocht de autofabrikant 147.445 auto’s in China, een derde van de totale afzet van Tesla. Tegelijkertijd komen er steeds meer binnenlandse rivalen op de Chinese markt voor elektrische auto’s bij, uit de hoek van Nio en Geely. “China heeft een scala aan instrumenten om buitenlandse bedrijven zoals Tesla zwaar te belasten. De druk kan uit elke richting komen, om welke reden dan ook”, zegt Michael Dunne, ceo van adviesbureau ZoZo Go, tegen Reuters.
Lees ook:
Ook interessant
-
Verbeterde Lamborghini Urus in tweetrapsraket
-
Bentley Batur in voetsporen Bentley Bacalar
-
Wil je de Ford-topman de waarheid zeggen? Dit is je kans!
-
Is dit het goede moment om een occasion te kopen?
-
BMW verwacht dat de kritiek op abonnementen wel overwaait
-
Maximumsnelheid binnen bebouwde kom naar 30 km/h?
-
Lamborghini Huracan Tecnica al uitverkocht
-
Lucid heeft weer pech, verlaagt productieaantallen
-
Je kan bieden op Paul Walker’s 1973 Porsche 911 Carrera RS 2.7
-
Komt er eindelijk weer een Opel Astra hot hatch?
-
Geen traditionele opvolger DS Automobiles
-
Deze Porsche 993 is een fabelachtige restomod