Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 6 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Via deze unieke veiling kan je de laatste Nederlandse zonneauto’s kopen

Het Nederlandse Lightyear is failliet en bij een faillissement hoort natuurlijk een veiling waarop alles van waarde wordt verkocht. In dit geval gaat het niet enkel om gebruikte computers en onderdelen. Nee, er staan zelfs (onafgebouwde) zonneauto’s te koop!

Lightyear maakt overigens een doorstart, nu de curator akkoord is gegaan met de plannen. Alle aandacht gaat in de komende jaren uit naar de ontwikkeling van de Lightyear 2, een ‘betaalbare’ zonneauto van ongeveer 40.000 euro.

Laatste Lightyear zonneauto’s

Het enige model dat tot nu toe door Lightyear is gebouwd, draagt de naam ‘0’. De zonneauto had een prijskaartje van 250.000 euro, maar misschien kun jij hem nu wel voor minder dan dat kopen. (Dank aan een oplettende Autovisie-lezer voor de tip)

Lightyear 0, zonneauto, veiling, falliet
De Nederlandse Lightyear 0 op de veiling. (Afbeelding: Troostwijk Auctions)

Op de veiling kan je bieden op elf auto’s, waarvan drie volledig afgebouwde productiemodellen lijken. Echter, in ieder geval twee van die drie modellen zijn conceptauto’s. De andere Lightyears zijn gebruikt om te testen, nog niet volledig afgebouwd of hebben een crashtest moeten doorstaan.

Lightyear 0, zonneauto, veiling, falliet
(Afbeelding: Troostwijk Auctions)

Hoeveel exemplaren er van de Lightyear 0 exact zijn gebouwd, is onduidelijk. Dat het een unieke auto is – en in de toekomst zal zijn – is zeker.

Vergeet Lightyear, hier is de betaalbare zonneauto van Aptera

De Nederlandse auto is dus niet alleen maar bijzonder door zijn techniek, maar ook omdat hij ‘een Lightyear’ is. De zonneauto heeft een 60 kWh accupakket dat volgedruppeld wordt door de zonnepanelen of je gewoon aan de stekker kan leggen. Snelladen kan tot 50 kW.

Lightyear 0, zonneauto, veiling, falliet
(Afbeelding: Troostwijk Auctions)

Met een vol accupakket kan je volgens de WLTP 625 kilometer afleggen. Dat komt mede door de erg aerodynamische vorm van de koets (Cw-waarde 0,20). Ook de zuinige 177 pk elektromotor draagt hieraan bij.

De veiling van de Nederlandse zonneauto’s

De laatste Nederlandse zonneauto’s, onderdelen van auto’s en andere bedrijfsproducten worden op 24 april geveild. Zou iemand op de veiling de nieuwprijs van 2,5 ton voor de Lightyear 0 betalen?

Klik hier om naar de veiling te gaan.

Vidoe Lightyear 0

Bekijk hieronder de video van Autovisie-redacteur Dries van den Elzen over de Nederlandse Lightyear 0.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

In deze 10 Nederlandse steden sta je het langst in de file

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.