Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 17 jun 2021

Van Kalmthout mist IndyCar-race op Road America na fietsongeluk

Rinus van Kalmthout moet de aankomende IndyCar-race aan zich voorbij laten gaan. De Nederlander liep een gebroken linker sleutelbeen op bij een fietsongeluk en is door de artsen niet fit genoeg verklaard om aan de start te verschijnen.

Van Kalmthout was maandag ter voorbereiding op het raceweekend op het beroemde circuit van Road America aan een training bezig. Bij de fietsrit kwam hij ten val en liep een sleutelbeenbreuk op. Hij is daarna overgebracht naar een ziekenhuis. De 20-jarige Hoofddorper is succesvol geopereerd aan de kwetsuur, maar heeft van de artsen geen groen licht gekregen om dit weekend al weer in zijn bolide van Ed Carpenter Racing te stappen.

Ongelukkig

“Het is zeer ongelukkig wat er is gebeurd, en het is zeker niet de beste timing”, vertelt VeeKay, zoals hij in de Verenigde Staten genoemd wordt. “De operatie is goed verlopen, ik heb geen pijn meer. Ik had hier absoluut willen strijden voor mijn plaats in het kampioenschap. Ik zal alles geven wat ik heb en klaar zijn voor Mid-Ohio. Ik ben iedereen bij ECR die me heeft geholpen, en heel laat opbleef om alles voor de operatie te regelen, erg dankbaar. Ik wil ook iedereen bij OrthoIndy, die mij hebben opgeknapt, heel erg bedanken.”

Vervanger voor Van Kalmthout

Oliver Askew zal als vervanger instappen in de bolide met nummer 21, die dit weekend overigens niet in het rood-zwart-wit, maar in het blauw-wit zal verschijnen van een van hun partners. Askew verving afgelopen weekend Felix Rosenqvist al. De Zweed knalde in de eerste race in Detroit op hoge snelheid de bandenstapels in nadat zijn gaspedaal bleef hangen. Uit voorzorg moest hij naar het ziekenhuis, waardoor hij de tweede race op Belle Isle moest missen. Van Kalmthout zal voorafgaand aan de race op Mid-Ohio Sports Car Course, op 4 juli, nog eens gecheckt worden.

Spannend seizoen

VeeKay staat momenteel vijfde in het IndyCar-kampioenschap, dat ongekend spannend is. In de eerste acht races zagen we zeven verschillende winnaars bovenkomen. Enkel Patricio O’Ward wist er afgelopen weekend een tweede zege in dit seizoen toe te voegen. O’Ward gaat daardoor aan de leiding met 299 punten, gevolgd door Alex Palou op 298 punten. Van Kalmthout staat momenteel op 243 punten en zal door het missen van aankomende Grand Prix kostbare punten mislopen.

Van Kalmthout was een van de zeven winnaars dit seizoen. Hij won op het Indianapolis Motor Speedway de Indianapolis GP, die op de road course verreden werd. Hij begon die race als zevende maar had een goede strategie en de snelheid om voorbij te gaan aan – op dat moment de virtuele – raceleider Romain Grosjean. De voorsprong gaf hij daarna niet meer uit handen.

In de wereldberoemde Indy 500 was de Nederlander minder gelukkig. Hij reed 32 ronden aan de leiding en kon goed meekomen in de kopgroep, maar verloor na zijn vijfde en laatste pitstop de aansluiting. Hij werd bij het ingaan van de pitsstraat verhinderd door een medecoureur en bleef daarna langer stilstaan omdat de krik niet meewerkte. Hij finishte daardoor slechts als achtste.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van Kalmthout mist IndyCar-race op Road America na fietsongeluk
Sluiten