Autovisie
Autovisie Nieuws 10 feb 2020

V12 uit Jaguar XJ13 binnenkort als zuivere replica te koop

Wie nog een bijzondere twaalfcilinder zoekt voor in zijn sportwagen, kan aan het einde van deze maand aankloppen bij Building the Legend. De Britse firma lanceert op 21 februari een exacte replica van de V12 die origineel in de Jaguar XJ13 lag.

De Jaguar XJ13 werd in de jaren ’60 ontwikkeld en moest meedoen in de 24 uur van Le Mans. Door plotselinge veranderingen in de regels in 1968 redde de Jag het niet om in 1969 aan de start van de race te verschijnen. De Britse fabrikant bouwde maar één XJ13 die dus nooit aan de beroemde Franse race meedeed. Wel werd de XJ13 een legendarische auto voor racefans.

Dubbele nokkenas

Vandaar dat Building The Legend, een Britse firma, een zeer gedetailleerde kopie van de originele V12 heeft gemaakt. De krachtbron die oorspronkelijk in de Jaguar XJ13 lag was een 5.0-liter V12 met een blokhoek van 60 graden en bovenliggende dubbele nokkenas. Jaguar nam de motor in productie voor andere modellen, maar wel met enkele nokkenas. De exemplaren van Building The Legend hebben wel die dubbele nokkenas en zijn dus met recht bijzonder te noemen. Door die dubbele nokkenas kunnen kleppen sneller worden geopend en gesloten, waardoor een hoger toerental mogelijk is. De red line ligt voor deze V12 dan ook tussen de 8000 en 8500 toeren per minuut.

Jaguar XJ13 V12

Op 21 februari tijdens Race Retro in Engeland presenteert de firma de Tera, zoals ze de twaalfcilinder hebben genoemd. De krachtbron is vanaf dat moment met een straat- of racesetup te bestellen. Zoals te verwachten wordt de V12 met de hand en in een gelimiteerde oplage gebouwd. De Tera’s hebben een vermogen van 650 pk en een koppel van 813 Nm.

XJ13-team

Building The Legend is niet het enige bedrijf dat replica’s van de XJ13 bouwt, al zijn hun Tera’s wel extra bijzonder. Niet alleen door die dubbele nokkenas, maar ook door het feit dat originele leden van het XJ13-team mee hebben geholpen met de ontwikkeling van de motor.

Prijzen maakt het bedrijf nu nog niet bekend, maar de orderboeken zijn al wel geopend. Wie durft, kan dus wel een offerte aanvragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
V12 uit Jaguar XJ13 binnenkort als zuivere replica te koop
Sluiten