Autovisie
Autovisie Nieuws 24 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Twee bijzondere Britse pakezels onder de hamer

Begin 19e eeuw werd de term Shooting Brake gebruikt voor voertuigen die werden ingezet om wapens mee te vervoeren bij de immer populaire hobby van de Britse adel, jachtpartijen. Daarbij was het woord Brake afgeleid van een rollend chassis waarmee paarden werden getraind. Inmiddels staat de benaming voor een carrosserievariant die het midden houdt tussen een coupé en een stationcar, veelal gemaakt door exclusieve carrosseriebouwers.

Bentley T2 Shooting Brake 1979

Shooting Brakes op basis van Bentley’s zijn zonder uitzondering naar klantwens gebouwd door carrosseriebouwers, deze Bentley T2 Shooting Brake werd gemaakt door Panelcraft en rolde daar op 1 augustus 1979 de werkplaats uit. Bekend is dat de Bentley in 1989 is aangekocht door Kolonel Stuart Townend, een soldaat en olympisch atleet die tevens de stichter was van de Hill House School in Knightsbridge. Toen hij in 2002 overleed liet hij de auto na aan zijn zoon die deze een decennium niet meer zou gebruiken waarna hij besloot deze uitvoerig te restaureren. Volgens de verkoper verkeert de Bentley in een goede staat. Deze blikvanger wordt op 1 december aanstaande geveild door Coys, men verwacht een opbrengst tussen omgerekend ongeveer € 64.300 en € 78.600.

JAGUAR XJ-S V12 HE LYNX EVENTER 1988

In het Britse Hastings is Lynx International Limited gevestigd, de firma staat bekend om haar replica’s op basis van legendarische klassiekers als de Jaguar C-Type en D-Type waarvan een origineel exemplaar inmiddels onbetaalbaar is. Hun grootste verkoopsucces was echter een Shooting Brake op basis van de Jaguar XJS, al was de totaalproductie bescheiden met slechts 67 exemplaren.

Deze Jaguar XJS Lynx Eventer werd in 1988 geleverd met twaalf cilinders onder de kap. Nadat de auto in 2014 was aangekocht door de laatste eigenaar voor £46.000 zijn er talrijke werkzaamheden uitgevoerd om de chique stationcar verder te verbeteren. Zo heeft men het lakwerk, de remmen, handrem, waterpomp, aandrijfriemen en de airconditioning aangepakt alsmede een onderhoudsbeurt uitgevoerd. Volgens de verkoper is de XJS goed gedocumenteerd en zijn er rekeningen aanwezig van alle werkzaamheden die onlangs zijn uitgevoerd wat gezamenlijk richting de £ 10.000 gaat. Op 10 december a.s gaat de Shooting Brake geveild worden door Bonhams, men verwacht een opbrengst tussen de € 36.000 en € 43.000.

Via THECOOLCARS.nl de plek voor het delen van advertenties van oldtimers, youngtimers en klassiekers van de toekomst).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.