Autovisie
Autovisie Nieuws 22 okt 2015

TVR Griffith: Brits bommetje te koop

De TVR Griffith 200-serie is geproduceerd door Griffith Motor Company, een Ford dealer in Plainview, New York. De lichtgewicht sportauto met polyester body werd in de USA op de markt gebracht onder de naam Griffith Series 200, terwijl in Groot-Brittannië de auto verscheen als TVR Griffith 200.

TVR Griffth 200 02

Het idee voor de Griffith ontstond toen Jack Griffith, die een werkplaats voor onder andere TVR-raceauto’s runde, aan tafel zat met Carroll Shelby. Hij blufte dat hij een auto kon bouwen die op het circuit sneller was dan de legendarische AC Cobra. In eerste instantie probeerde hij een Ford V8 in het vooronder van een TVR Grantura te lepelen, maar toen dat niet lukte werden er verdere plannen gemaakt. Hij diende een verzoek in bij TVR om hem een Grantura-chassis te leveren zonder motor en transmissie. De Britten stemden ermee in.

Na de nodige aanpassingen werd de Griffith leverbaar met een 195pk of 271pk sterke V8, hetzelfde blok als ook in de Shelby Cobra te vinden was. Met de sterkste motorisering leverde de Griffith prestaties die zelfs vandaag de dag nog indrukwekkend zijn. Zo sprintte hij naar de 60 mph (97 km/h) in 3,9 seconden en stopte het versnellen pas bij 240 km/u! Door het lage gewicht (naar verluidt zo’n 910kg), het flinke vermogen en de korte wielbasis was de Griffith 200 een moeilijk handelbare auto. Slechts 200 exemplaren zijn er gemaakt, waardoor het een zeldzaamheid is op de aanbodsites.

 

“De brute TVR is tot in de perfectie gerestaureerd”

Deze TVR Griffith 200 uit 1965 wordt te koop aangeboden in België door Albion Motorcars. Volgens de verkoper is de brute TVR tot in de perfectie gerestaureerd en zeer geschikt voor zowel straatgebruik als inzet op het circuit. Het exterieur is uitgevoerd in onopvallend Opalescent Gunmetal, het interieur in zwart leer. De nut-and-bolt restauratie zou zeer goed gedocumenteerd zijn en daardoor zou de Griffith in een betere staat verkeren dan nieuw.

Gebruikelijke problemen als slechte koeling en elektriciteit behoren dus tot het verleden. Vanwege zijn hoge niveau heeft de auto diverse optredens verzorgd in automagazines. Het zou zomaar eens het allerbeste exemplaar kunnen zijn wereldwijd. Het prijskaartje vermeldt 115.000 euro. En dat is een koopje vergeleken met een echte AC Cobra. (Via THECOOLCARS.nl de plek voor het delen van advertenties van oldtimers, youngtimers en klassiekers van de toekomst).