Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 2 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Trots uit Turijn, de nieuwe Fiat 500 e

Trots uit Turijn, de nieuwe Fiat 500 e

De nieuwe volbloed Italiaan van Fiat is voorlopig alleen als elektrische versie leverbaar, naast het huidige model dat nog in de benzinebehoefte moet voorzien. Deze 500 e is niet zoals zijn benzinebroertje gebouwd in Polen, maar heeft in Turijn het levenslicht gezien.

De eerste testrit beperkte zich tot een paar uur sturen in Turijn en haar buitenwijken.

De actieradius bij stadsgebruik kan toenemen tot 458 km. Wie te veel verspeelt met genieten kan zich door elektronische Sherpa-hulp laten bijstaan, want die past airco-gebruik, maximumsnelheid en meer aan om het onderste uit de accu te halen. Zelf kun je wat spelen met de one-pedal drive modus die ook goed werkt.

De besturing geeft voldoende gevoel, ook de remmen laten zich heel goed te doseren. Hij is niet razendsnel maar vlot genoeg, want hij zit in negen tellen vanuit stilstand op 100 km/h. De topsnelheid is begrensd op 150 km/h.

Het design

Fiat koos voor een evolutie van de bestaande 500. Qua vormgeving, welteverstaan, want technisch staat hier een volledig nieuwe 500. Bovendien groeide de kleine flink, want er kwam niet alleen zes centimeter bij in de lengte maar ook in de breedte. De wielbasis nam twee centimeter toe en er is ruimte voor maximaal 17 inch wielen.

Verantwoord interieur

Fiat volgt de vegan-trend onder de automaker en biedt ‘ledervrije’ iets wat we voorheen lederlook noemden aan. Wel zijn de stoelen nu zesvoudig verstelbaar en desgewenst van stoelverwarming voorzien. Wat opvalt is dat de Fiat 500 e zijn speelgoedachtige ronde meter heeft ingeruild voor een iets serieuzer uitziende (ronde) digitale meter. Centraal zie je een mooi digitaal scherm van maximaal 10,25 inch dat veel van de functies voor haar rekening neemt.

Voorin profiteer je 4,2 centimeter van de toegenomen breedte en krijg je een centimeter meer hoofdruimte. Bovendien kun je de over een grotere afstand verstellen (5 cm) én is het stuur nu ook axiaal te verstellen. Tel daarbij op veel meer opbergruimte en het is duidelijk dat deze 500 weer bruikbaarder is geworden. De bagageruimte is niet baanbrekend groot maar meet een acceptabele 185 liter.

Het dashbord van de nieuwe Fiat 500 e

Actieradius

Het accupakket van de nieuwe 500 e bevindt zich volledig onder de vloer van de Turijner. Het lithion-ion pakket heeft een capaciteit van 42 kWh en daarmee volgens de WLTP-meetmethode 320 km ver mee komen. De aandrijving komt voor rekening van een 115 pk (85 kW) elektromotor die de voorwielen aandrijft.

Die is aan de DC-snellader maximaal 85 kW en dat betekent dat je om 80 procent te laden ongeveer 35 minuten nodig hebt. Thuis gaat het in de AC-modus een stuk trager: van 3,0 kW thuis maar met de type 2 connector die je bij de laadpaal thuis, haal je 11 kW. De nieuwe 500 e is er vanaf 35.900 euro, daar zou nog 4000 euro subsidie vanaf kunnen als de pot niet leeg was. De cabrio kost drie mille meer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.