Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 24 jan 2018

Toyota stoomt Franse fabriek klaar voor nieuwe Yaris

Toyota trekt de portemonnee voor zijn fabriek in het Noord-Franse Valenciennes. De Japanse autobouwer gaat de komende maanden de faciliteit klaarstomen voor de volgende generatie Toyota-modellen.

Sinds de lancering van de Prius eind 2015 ontwikkelt Toyota al zijn modellen op basis van het nieuwe Toyota New Global Architecture. De C-HR was voor Europa het tweede model. Later dit jaar volgen de Auris en de Corolla. De Yaris zal komend jaar op het TNGA-platform verschijnen. De architectuur stelt de fabrikant in staat om lichter auto’s te maken, waarbij de motor lager in het frame hangt. Het geeft de modellen een iets dynamischer weggedrag. Daarnaast is het platform dermate flexibel dat er meerdere types uit verschillende segmenten op dezelfde basis kunnen worden ontwikkeld en gebouwd.

Groei

Tegelijkertijd met het ombouwen van de fabriek vergroot Toyota de productiecapaciteit in de Franse personenautofabriek. De jaarlijkse output groeit naar 300.000 stuks tegen ongeveer 270.000 eenheden in de afgelopen jaren. De autobouwer zal vermoedelijk meerdere modellen in de fabriek gaan maken.

TMMF

De fabriek in Valenciennes heet officieel Toyota Motor Manufacturing France, kortweg TMMF. In 1999 werd gestart met de bouw en op 31 januari 1999 rolde het eerste type van de band. In 2016 vierden de medewerkers feest. Toen verliet de drie miljoenste Yaris de productielijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.