Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 12 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Paus gaat op de ecotour, krijgt een Toyota Mirai

Paus Fransiscus is sinds deze week eigenaar van een Toyota Mirai. En hoewel dat een auto is met heel moderne en exclusieve techniek, kun je ‘m met recht een pausmobiel noemen.

Toyota schonk vorig jaar twee exemplaren van de Mirai aan het CBCJ, wat staat voor Catholic Bishops’ Conference of Japan. En dat waren niet zomaar twee reguliere modellen. Nee, de auto’s werden geconverteerd naar traditionele pausmobielen. Vorig jaar trok de Argentijnse paus Fransiscus namelijk vanaf het Vaticaan naar Japan, om een bezoek te brengen aan het land. Gedurende dat bezoek reed hij rond in die Mirais, die verbouwd waren om hem te vervoeren. Het CBCJ heeft nu een van de twee auto’s gedoneerd aan Het Vaticaan.

De paus-Mirai is 5,1 meter lang en een dikke 2,7 meter hoog, inclusief het speciale glazen dak met verlichting. Op die manier kan de paus in de auto staan en met alle gemak zwaaien naar zijn volgelingen op straat. Op de kentekenplaat staan nu de letters SCV, een afkorting voor ‘Status Civitatis Vaticanea’. Miguel Fonseca, Senior Vice President van Toyota Motor Europe en Mauro Caruccio, de CEO van de Italiaanse Toyota-tak, overhandigden afgelopen week de sleutels aan paus Fransiscus. Ook het CBCJ was uiteraard aanwezig, in de vorm van Vader Domenico Makoto.

Oude Mirai

Overigens gaat het hier nog om de huidige Toyota Mirai. Die komt op papier 500 kilometer ver op een volle lading waterstof. Dat moet genoeg zijn voor de stadsritjes van de paus, al is het nog maar de vraag of hij terecht kan bij een waterstofstation in de buurt. Aan de rand van Rome is een waterstofstation gebouwd, alleen is dat momenteel buiten gebruik. Eind dit jaar hoopt Rome wel een tweede waterstofstation werkend te hebben.

Volgend jaar verschijnt naar verwachting de nieuwe Mirai op de markt. Die auto heeft meer vermogen, een groter bereik, maar vooral een veel fraaier koetswerk. Waar de allereerste Mirai duidelijk wilde laten blijken bijzondere techniek aan boord te hebben, is de tweede generatie een veel stijlvollere sedan.

waterstofauto Mirai
De nieuwe Toyota Mirai.

Lamborghini voor de Paus

Het is overigens lang niet de eerste keer dat Paus Fransiscus een auto krijgt. Zo ontving hij drie jaar geleden bijvoorbeeld de sleutels van een witte Lamborghini Huracán LP580-2. Die auto was uitgevoerd in wit en geel, de kleuren van de Vaticaanse vlag. Paus Fransiscus reed er overigens niet in. Hij zette z’n handtekening op de neus van de Lambo, en droeg de sportwagen direct over aan veilinghuis RM Sotheby’s. De opbrengst van de Huracán ging destijds onder meer naar vrouwelijke slachtoffers van mensenhandel, naar twee Italiaanse medische hulporganisaties in Afrika en naar een project dat verbannen Christenen helpt met de terugkeer naar de vlakte van Nineve in Irak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.