Autovisie
Autovisie Nieuws 1 jul 2016
Leestijd: 2 minuten

Toyota GT86 krijgt looks AE86 uit stripboekreeks

De Japanse stripboekreeks Initial D maakte de Toyota AE86 ongekend populair in dat land. De hoofdpersoon reed namelijk in die auto, waarmee hij in de boeken veel races won. Toyota Engeland heeft nu een eerbetoon aan die AE86 gemaakt, de Toyota GT86 Initial D Concept.

One-off

Het wordt geen actiemodel of Special Edition. Nee, de Toyota GT86 Initial D Concept is een one-off. Hij is gebaseerd op de Initial D AE86, een van de bekendste auto’s in Japan. De GT86 heeft dezelfde wit met zwarte kleurstelling gekregen en ook de letters op de bestuurdersdeur zijn overgenomen. Ook heeft hij een zwarte motorkap en donkergrijze aftermarket wielen, die lijken op de exemplaren onder de AE86 uit de stripboeken. De achterspoiler is verwijderd en verder is er een ander uitlaatsysteem gemonteerd. Om het geheel goed te presenteren, schakelde Toyota Engeland manga-kunstenaar Sonia Leong in, die alle tekeningen bij deze speciale Toyota GT86 maakte.

Initial D

In 1995 kwam het eerste stripboek van Initial D uit. De boeken volgen Takumi Fujiwara die in de Toyota AE86 van zijn vader tofoe bezorgd. Voor zijn werk moet Takumi iedere dag over een bergpas rijden. Dan wordt het raceteam uit Takumi’s stad door een ander team uitgedaagd voor een race op die bergpas. De rest laat zich al een beetje raden: Takumi wordt gevraagd door het raceteam, nadat ze erachter zijn dat hij het was en de jongen verslaat iedereen. Vervolgens gaat hij heel Japan door met zijn AE86 om andere straatracers uit te dagen. De stripboekreeks liep van 1995 tot en met 2013.

Populair

Er werden meerdere series en films op de stripboeken gebaseerd, die ook in het Engels werden nagesynchroniseerd. De serie heeft de Toyota AE86 ongekend populair gemaakt in Japan, maar ook in Engeland en de Verenigde Staten. Ondanks dat de auto meer dan twintig jaar oud is, brengt een exemplaar in redelijke staat al snel meer dan tienduizend euro op.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.