Autovisie
Autovisie Nieuws 16 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

Toyota FJ Cruiser uit productie

Officieel is hij hier nooit geleverd, maar toch kom je de Toyota FJ Cruiser regelmatig tegen op de weg. In augustus wordt de productie echter na tien jaar stilgelegd.

FJ Cruiser

De FJ Cruiser werd in 2003 voorgesteld op de autoshow van Detroit als concept car. De auto werd goed ontvangen en vervolgens begon Toyota aan serieus offroad-testwerk. In 2005 stond vervolgens de productieversie op de grote autobeurs van Detroit en een jaar later kwam hij op de markt. De eerste twee jaren waren ook meteen de beste jaren voor de auto, want toen wist Toyota meer dan 61.000 kopers te vinden voor de retro-SUV. In 2008 begon de teller stevig terug te kopen en verkocht het bedrijf er nog maar net meer dan de helft. Dat aantal halveerde het jaar erop nog een keer, maar daarna bleef hij redelijk stabiel rond de 15.000 exemplaren schommelen in Noord-Amerika. Daar werd vervolgens in 2014 de stekker eruit getrokken.

Toch bleef Toyota de auto produceren voor markten als Australië en Nieuw-Zeeland. Toch bleef daar groot succes ook uit, waardoor Toyota nu heeft besloten de productie van de retro-SUV echt stil te gaan leggen. In oktober stopt de productie van de FJ Cruiser.

LEES OOK: HYBRIDE GENERATIEKLOOF: NIEUWE TOYOTA PRIUS VS EERSTE GENERATIE PRIUS

Testarchief

In 2006 reed Jaco Bijlsma met de FJ Cruiser. Destijds waren we behoorlijk jaloers op de Amerikanen, want de vrolijke SUV gaf een enorm vakantiegevoel. Lees de hele test hieronder:

https://issuu.com/autovisie/docs/av_51e_jg._2006_nr._16_rij-indruk_toyota_fj_cruise/3?e=0

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.