Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 13 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Topman Volkswagen: ‘Er staan 30.000 banen op de tocht’

Paniek in Wolfsburg. Herbert Diess, topman van Volkswagen, zou hebben gezegd dat er 30.000 banen bij de autogigant op de tocht staan.

Dat zeggen twee bronnen nu tegenover Reuters. De timing is wat vreemd, want Herbert Diess zou de uitspraak al in september hebben gedaan tijdens een gesprek met de Raad van Commissarissen.

Overstap naar elektrische auto’s

Volkswagen verliest uiteraard niet zonder redenen 30.000 banen, als het al gebeurt. Volgens Diess is het echter het resultaat van de overstap naar volledig elektrische voertuigen. Als dat gaat gebeuren, raken volgens hem veel mensen hun werk kwijt.

Niet alleen meer betalen bij de pomp: ‘Opladen elektrische auto duurder’

Niet zo gek natuurlijk, want een elektrische auto is bijvoorbeeld op het gebied van onderdelen veel minder complex dan een auto met verbrandingsmotoren. Minder complexiteit betekent dat productieprocessen versimpeld kunnen worden. En dat leidt dan weer tot minder banen.

Absurd en ongegrond

Feit is in ieder geval dat Diess’ uitspraken voor veel commotie zorgen in Duitsland. Volkswagen zelf heeft nog geen uitgebreid commentaar gegeven, maar een woordvoerder van de ondernemersraad heeft al laten weten dat ‘een vermindering van 30.000 banen absurd en ongegrond is’. Een andere aandeelhouder van Volkswagen heeft al gezegd dat dergelijke bezuinigingen uit den boze zijn.

Toch is het zeker dat de overstap naar elektrische voertuigen ervoor zorgt dat er bepaalde banen verloren gaan. Bovendien laat Tesla momenteel al zien dat het met veel minder werknemers een vergelijkbare hoeveelheid elektro-auto’s kan bouwen. De EV-gigant wil in Berlijn 500.000 auto’s per jaar bouwen met 12.000 medewerkers. Volkswagen is voornemens om vanaf 2026 in Wolfsburg 700.000 elektro-auto’s te bouwen met 25.000 mensen in dienst.

Toyota

Volkswagen zal niet de enige fabrikant zijn die de komende jaren met deze problemen te maken krijgt. Andere autogiganten zullen ook hun productielijnen moeten herzien. Zo gaf Toyota onlangs ook al aan dat er in Japan miljoenen banen op de toch liggen als alle auto’s in 2030 elektrisch moeten zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.