Autovisie
Autovisie Nieuws 19 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Topman Renault-Nissan-Mitsubishi gearresteerd

Carlos Ghosn, topman van de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi, is door de Japanse autoriteiten in Tokyo gearresteerd wegens gesjoemel met financiële cijfers. Zijn ontslag wordt voorbereid.

Na een tip van een klokkenluider voerde Nissan de afgelopen maanden intern onderzoek uit naar de declaraties van de afgelopen jaren. Daaruit bleek dat zowel Carlos Ghosn, voorzitter van de Raad van Bestuur van Nissan, als bestuurslid Greg Kelly jarenlang fraudeerde met hun inkomstenaangifte. Volgens Japanse media is een bedrag van circa 44 miljoen dollar over een periode van vijf jaar niet opgegeven. In een officieel statement spreekt Nissan ook van ‘talloze andere misstanden’, zoals persoonlijk gebruik van bedrijfsbezittingen.

Ontmaskerd door intern onderzoek

Na maandenlang bewijs te hebben verzameld, werden vandaag dus de Japanse autoriteiten ingeschakeld om Ghosn te verhoren en uiteindelijk te arresteren. Hiroy Saikawa, de Chief Executive Officer van Nissan Motor Co., wil deze week een bestuursbijeenkomst houden om Ghosn en Kelly te ontslaan.

Ook de Raad van Bestuur van het Franse merk Renault, waar Carlos Ghosn President en Chief Executive Officer is, komt binnenkort met een statement.

Sinds 1999

Carlos Ghosn (64), de in Brazilië geboren Fransman met Libanese roots, staat sinds 1999 aan het roer bij Nissan en sinds 2005 ook bij Renault. Onder zijn leiding werd in 2016 de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi opgericht, die het jaar 2017 eindigde als grootste autoconcern ter wereld met ruim 10,6 miljoen verkochte voertuigen.

Beleggers reageerden direct op het arrestatiebevel voor Ghosn. Zowel het aandeel van Renault als dat van Nissan zijn vandaag fors gedaald.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.