Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 26 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Toekomst Lamborghini is toch nog even spannend en onduidelijk

Onlangs schudde de Volkswagen Groep opnieuw de kaarten en kreeg Lamborghini duidelijkheid over de toekomst. Een nieuwe ontwikkeling maakt de hele situatie nu echter weer spannend.

Er is deze maand namelijk een enorm bod uitgebracht op de Italiaanse Audi-dochter, zo meldt het Britse Autocar. Het Zwisterse Quantum Group AG zou daarvoor verantwoordelijk zijn en diep in de buidel willen tasten om Lamborghini volledig over te nemen. Volgens ingewijden gaat het om een bedrag van 7,5 miljard euro.

Ferdinand Piëch

De achtergrond van de mensen die betrokken zijn bij het Zwitserse bedrijf, is opvallend. Rea Stark Rajcic zou het bod namelijk hebben ingediend bij Audi. En da’s geen onbekende, want de Zwitser richtte in 2017 samen met Anton Piëch (zoon van Ferdinand Piëch en dus achterkleinzoon van Ferdinand Porsche) Piëch Automotive AG op. Of het aanbod van Stark en Quantum Group AG iets te maken hebben met de activiteiten van Piëch Automotive, is voor nu onduidelijk. Zeker is dat laatstgenoemde partij een nauwe band heeft met de Volkswagen Groep, en dus Lamborghini.

Piëch laadt elektrische auto binnen vijf minuten op

Uit de documenten die Autocar onder ogen heeft gekregen, zou wel blijken dat Quantum Group AG nog een samenwerking tussen het Volkswagen-concern en Lamborghini voor ogen ziet. Zo zou Audi de komende jaren nog een toeleverancier blijven voor de Italiaanse sportwagenbouwer. Ook zeggen de Zwitsers alle faciliteiten in Sant’Agata Bolognese te willen behouden, evenals het management en alle werknemers.

EV-oplossing voor Lamborghini

Maar tegelijkertijd zou de partij grote veranderingen willen doorvoeren. Zo willen ze ‘consequent nieuwe en schone aandrijflijnen implementeren’ en ook technologie voor autonoom rijden ontwikkelen. Verder staan ook ‘groene materialen, waaronder synthetische brandstoffen en waterstof’ op de agenda. Quantum Group AG wil verder volumes gaan opschalen en ziet de overname als een ‘EV-oplossing’ voor Lamborghini.

Lamborghini Estoque
Volgens de meest recente plannen stelt Lamborghini in 2025 een elektrische auto in de geest van deze Estoque voor.

De Volkswagen Groep en Audi hebben al gereageerd op de geruchten en stellen dat Lamborghini absoluut niet te koop is. Desondanks zijn de Zwitsers naar verluidt van plan om vandaag nog het een en ander toe te lichten aan de directie van de Volkswagen Groep.

Onrust

Al met al houdt de onrust rondom Lamborghini nog even aan. Vorig jaar borrelden geruchten op dat de Italiaanse sportwagenfabrikant op eigen benen zou komen te staan, omdat de merkfilosofie (waar lange tijd geen plek was voor een uitgebreide elektro-strategie) niet zou passen bij het Volkswagen-concern. Eind vorig jaar kwam daar duidelijkheid over, want na een herstructurering zou er tóch een plek zijn voor Lamborghini.

LAMBORGHINI HURACAN STO
Lamborghini Huracan STO. Foto: Noël van Bilsen Noel van Bilsen

Bovendien kondigde de autobouwer vorige week de komst van een volledig elektrisch model aan. Opmerkelijk, omdat de Italianen onlangs nog aankondigden niets in een dergelijke aandrijflijn te zien. Feit is dat ook Lamborghini mee moet bewegen met de elektro-trend, ook nu het gebruik zal gaan maken van de technologie van Audi en Porsche. Daar wordt momenteel gewerkt aan verschillende platforms. Die zullen in de toekomst ook als basis voor modellen van Bentley en Lamborghini gaan fungeren. Althans, als het Zwitserse aanbod definitief van tafel wordt geschoven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.