Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 7 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Tesla-werknemers deelden beelden van klanten opgenomen in auto’s

Werknemers van Tesla konden tussen 2019 en 2022 beelden zien die opgenomen werden door auto’s van klanten. Sterker nog, de arbeidskrachten deelden soms video’s via een intern berichtensysteem naar anderen. Dit blijkt uit interviews van Reuters met negen voormalig Amerikaanse werknemers.

Tesla’s hebben veel camera’s. Deze worden gebruikt om de auto rondom in de gaten te houden, zowel rijdend als stilstaand. Ook in het interieur van een de auto’s zit een camera.

Tesla-werknemers deelden beelden van klanten

De camera’s zijn bedoeld om diefstal of schade te voorkomen en ongelukken te mijden tijdens het rijden. Echter, de camera’s zijn dus misbruikt door werknemers van Tesla.

Tesla, camera, werknemers, opgenomen, beelden
(Afbeelding: Unsplash)

Een van de ex-werknemers vertelt in het interview hoe een man geheel naakt naar een auto toeloopt. Sterker nog, de werknemers van Tesla deelden ook lugubere beelden met elkaar. Zo zou er een video zijn uit 2021 waarin een kind op een fiets wordt aangereden op hoge snelheid. De video verspreidde zich rond het kantoor in San Mateo, Californië, via de interne chatdienst.

Zelfs Elon Musk werd gespot

Niet enkel extreme beelden werden gedeeld. Ook grappige foto’s van honden en verkeersborden waaronder tekst werd geschreven deelden de werknemers onderling. Zelfs Elon Musk, CEO van het merk, werd gezien. Zijn Tesla nam een oude James Bond-auto op die hij eerder op een veiling kocht en in zijn garage staat.

Tesla is van plan jaarlijks miljoenen goedkope elektrische auto’s te bouwen

In een privacy statement van Tesla staat dat de camera-opnames anoniem blijven en niet gekoppeld zijn aan een voertuig. Toch zeiden zeven van de geïnterviewden dat zij locaties van de auto konden zien in het systeem.

Tesla reageert nog niet op het rapport over de beelden

Volgens en van de geïnterviewde werknemers werd er niet alleen gefilmd als je de auto’s aanstonden. Echter, Reuters kon de beelden niet zelf zien en de uitspraken van de ex-werknemers verifiëren. Tesla is nog niet op de vragen van de journalisten ingegaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.