Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 10 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Tesla Model Y mag flink wat aan de haak slaan

Bij ons verschijnt de Tesla Model Y pas volgend jaar, in Amerika zijn de eerste auto’s inmiddels uitgeleverd. Vanaf nu kan de EV ook met trekhaak worden besteld.

Tesla’s Model 3 was en is een enorm populaire auto, en dus wordt er ook veel van de nieuwste Model Y verwacht. Ze hebben ook veel met elkaar gemeen, zoals bijvoorbeeld de lichtunits. Maar zoals de Model X de SUV-broer is van de S, is de Y dat van de 3. Hij is 8 cm langer en 16 cm hoger, biedt twee extra zitplaatsen (tegen €3200 meerprijs) en heeft een bagagevolume van maximaal 1900 liter. Hij heeft dezelfde technische basis met een wielbasis van 2,88 meter en accupakket van 75 kWh. De 4,78 meter lange SUV is er in twee uitvoeringen, de Long Range (LR) en de Performance (LRP).

Geen verrassing

Het nieuws zit ‘m nu in de trekhaak die Tesla vandaag beschikbaar stelt. Het mag natuurlijk geen verrassing zijn dat die er komt, maar het getal dat Tesla aan die trekhaak van de Model Y hangt verschilt wel degelijk. Want waar de Model 3 ‘maar’ 900 kilogram mag trekken, is dat getal voor de hogere Model Y 1600 kilogram.

Bovendien is de trekhaak ook beschikbaar op de Performance-versie, terwijl de snelste Model 3 niet met een haak was te bestellen. Tesla vraagt er 1050 euro voor, 30 euro minder dan Model 3-kopers moeten betalen.

Specificaties Model Y

Al met al mooie cijfers bovenop de al sterke specificaties van de nieuwste elektrische Amerikaan. De Model Y wordt als vierwielaangedreven versie geïntroduceerd, als Longe Range- en Longe Range Performance-versie. Eerstgenoemde komt 505 kilometer ver op een volle batterij, de snelste versie 480 kilometer. Je moet immers ergens op inleveren als je met je grote gezinsauto binnen 3,7 seconden naar de 100 km/h sprint. De basisversie heeft overigens een ook meer dan sterke acceleratie: die voltooit de standaardsprint in 5,1 tellen.

De laadprestaties komen overigens ook overeen met die van de Model 3: aan een Supercharger kun je met een maximaal vermogen van 250 kW laden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.