Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 3 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Tesla Model 3 uit Chinese gigafactory kost nog maar €38.500

Vorig jaar berichtte Tesla al dat het de prijs van de Model 3 zou verlagen als hij in groten getale uit de Chinese gigafactory kwam rollen. Maar de fabrikant wacht niet tot dat moment en hakt nu al in de vanafprijs.

Het verlagen van de prijs van de Chinese Model 3 was afhankelijk van twee zaken. Het zou alleen mogelijk zijn als de productieaantallen hoog genoeg zouden zijn en een groot deel van de onderdelen lokaal gemaakt konden worden. En hoewel van beide gevallen nog geen sprake is, verlaagt de Amerikaanse autofabrikant toch de prijs van de elektrische auto. Hij daalt naar 299,050 Chinese yuan, oftewel ongeveer €38.500. De auto kostte eerder nog 355.800 yuan (€45.800). De daling komt doordat de overheid meerdere stimulansen heeft geïntroduceerd. Ook komt de Tesla nu in aanmerking voor andere kortingen aangezien hij in China gemaakt wordt.

Reguliere klanten

Met de prijsverlaging hoopt Tesla een voet aan de grond te krijgen in China. Het is op dit moment de grootste markt voor elektrische auto’s en daardoor ook gelijk de markt waar de grootste concurrentie is. De eerste leveringen van de Chinese Tesla Model 3 aan reguliere klanten – geen Tesla-medewerkers – begint vanaf 7 januari. De geproduceerde en geleverde aantallen zullen vanaf die dag rap stijgen, want de fabrikant belooft dat er nu al 1.000 Model 3’s per week van de band rollen en dat er in totaal 250.000 stuks aan het eind van het jaar gemaakt moeten zijn. Dat betekent een stijging naar ongeveer 5.000 per week.

Verkoopstrategie

De prijsverlaging is een mooi vooruitzicht voor de Europese markt. Als de gigafactory in Berlijn er staat (dat zou aan het einde van dit jaar al realiteit kunnen zijn), kan Tesla ook hier de prijzen van de Model 3 verlagen. Mits ze dezelfde verkoopstrategie ook hier aanhouden natuurlijk. Op dit moment betalen we ongeveer €10.000 meer per auto dan de Chinezen en ruim €12.000 meer dan de Amerikanen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.