Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 2 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Tesla Model 3 is bestverkochte auto van Nederland

Dat de elektrische auto aan een opmars bezig is, weten we ondertussen. Tesla lijkt in Nederland de grootste drijver hiervan. De Model 3 was afgelopen maanden de meest verkochte auto.

Tesla Model 3

Tesla doet goede zaken in Nederland. De zakelijke leaser kan geen genoeg krijgen van de net geen €50.000 kostende Model 3. In totaal werd de auto vorige maand 5.768 keer geregistreerd. Over het hele jaar heeft Tesla er 13.587 weg weten te zetten in ons koude kikkerlandje. Daarmee pakte de elektrische auto vorige maand een marktaandeel van 15,5 procent. Over het hele jaar tot nu toe heeft de Model 3 een marktaandeel van 4,1%. Daarmee is het de best verkopende auto van 2019. De Volkswagen Polo komt op de tweede plek met 9.684 verkopen en een marktaandeel 2,9 procent. Dit laat de Bovag weten.

Bijtelling

Dat de Tesla Model 3 gretig aftrek vindt is niet gek. De auto heeft een vanafprijs van €48.980 en valt daarmee dus in zijn geheel in het laagste leasetarief van 4%. Sinds dit jaar geldt voor elektrische auto’s dat ze tot de grens van €50.000 in de categorie van 4% bijtelling vallen. Voor elke euro die de auto meer kost, geldt het bijtellingstarief van 22%.

Als we naar de cijfers per merk gaan kijken, dan komt Tesla niet meer in de top 3 voor. Daar vinden we, Volkswagen op de eerste plek. Het merk wist tot 30 september maar liefst 36.449 auto’s aan de man te brengen. Opel komt binnen op een tweede plek met 27.779 verkopen en Peugeot neem te derde positie in met 23.457 verkopen. Tesla staat hier op de tiende positie.

WLTP

In totaal werden er in de periode van 1 januari tot 30 september 7,8% minder auto’s verkocht dan in dezelfde periode in 2018. Dit komt volgens de Bovag mede door de invoering van de WLTP-cyclus en de belastingverhoging die daarmee gepaard ging. Door de invoering van de nieuwe meetmethode werden de CO2-uitstootwaardes van vrijwel elke auto ineens veel hoger. Hierdoor steeg de BPM op die auto’s ook aangezien deze op basis van deze cijfers berekend wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.