Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 8 jul 2019

Tesla maakt auto’s duurder met komst zelfrijdende mogelijkheden

Dat Tesla druk bezig is om de auto’s volledig autonoom te maken, is al langer bekend. Maar nu laat Elon Musk, CEO van het bedrijf, weten dat diezelfde auto’s flink prijziger gaan worden.

Tesla Model S Performance

Prijzen van Tesla’s schommelden de laatste paar maanden nogal. Dit kwam enerzijds door het veranderen van strategie. Tesla wilde de auto’s eigenlijk alleen nog maar online verkopen en de showrooms sluiten. Ook werd er een wisseling gemaakt in de uitrusting van de wagens. De autopilot is nu namelijk niet meer een losse optie, maar zit standaard op elke Tesla. Maar als we Musk mogen geloven, zijn elektrische auto’s nu nog relatief goedkoop. In de toekomst zullen ze vrijwel onbetaalbaar worden voor normale mensen.

Robotaxi

Dit liet de Teslabaas via Twitter weten. Aanleiding hiervoor is een lang gesprek over autonome technologie. Eerder liet Musk namelijk vallen dat een Tesla een in waarde stijgende investering is. De auto zou zichzelf namelijk met gemak kunnen terugverdienen, en winst maken als hij zelfstandig kan rijden. Hij zou dan namelijk als robotaxi ingezet kunnen worden in de uren dat de eigenaar hem zelf niet gebruikt. Met het blik op de toekomst denkt Musk dat zijn voertuigen veel meer waarde hebben en dat komt terug in de aanschafprijs.

Elon Musk Twitter

Natuurlijk zitten er nog wel wat haken en ogen aan de bewering van Elon Musk. Ten eerste moet hij het nog maar voor elkaar krijgen om een Tesla volledig autonoom te laten rijden. En daarmee bedoelen we dat hij zonder bestuurder achter het stuur veilig van deur tot deur kan reizen. Iets wat volgens Musk binnen niet al te lange tijd haalbaar moet zijn en vooral wordt tegengehouden door wetgevingen. Daarnaast moet er nog bewezen worden dat een volledig autonome Tesla goedkoper is dan een regulier voertuig met chauffeur.

Consumentenmarkt

Als Musk gelijk heeft, dan lijkt het logisch dat Tesla zich niet meer zal focussen op consumenten. Deze kunnen de auto’s dan simpelweg niet meer betalen. De focus zal dan verschuiven naar grotere bedrijven en fleet-sales. Daarmee komt het direct in het vaarwater van andere autonome-initiatieven zoals Waymo en Uber.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.