Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 9 mei 2019

‘Tesla ligt mijlenver voor op concurrenten’

Er valt te twisten over het feit dat Tesla de beste elektrische auto’s maakt. Over de voorsprong die het bedrijf heeft op het gebied van software niet. Tenminste, als we een expert mogen geloven. 

Bij het denken aan een elektrische auto gaan de gedachten ongetwijfeld snel uit naar een vierwieler van Tesla. Dat is natuurlijk niet gek, want op dit moment krijgt de autofabrikant veel aandacht en produceert het auto’s die doorgaans beter presteren dan de concurrentie. Over het feit dat Tesla de beste elektrische auto’s van dit moment maakt, verschillen de meningen nog wel. Maar als het op de software aankomt is Tesla de overduidelijke winnaar.

Onderzoeker

Tenminste, als we Lex Fridman, onderzoeker bij MIT die zich bezig houdt met ‘human-centered artificial intelligence and autonomous vehicles‘, mogen geloven. Hij beweert dat Tesla een immense voorsprong op de concurrentie heeft met hun software. Deze is zo groot dat Tesla zich voorlopig ook geen zorgen hoeft te maken dat andere autobouwers ook maar een beetje in de buurt komen.

“I am 100% for the software approach. I think we need to let good software engineers lead the way is the way to go, and I wish other companies were competing with Tesla on this. On the software side, Tesla is far ahead of everyone else in the automotive sector and that’s one of the problems. Competition is good and I am worried that there’s people way too far behind to actually give Tesla new ideas and outcompete Tesla on software,” vertelt hij in een podcast.

Updates

Naast dat Tesla softwarematig voor ligt op de rest, is het ook de enige autofabrikant die volledige updates door de lucht naar al hun auto’s kan sturen. De meeste fabrikanten beperken dit tot het updaten van het infotainmentsysteem.

Maar de concurrentie zit niet stil. Vrijwel elke autofabrikant heeft laten weten dat ze binnen afzienbare tijd grote stappen op dit gebied gaan maken. Wanneer we hier de eerste voorbeelden van zien is helaas nog niet duidelijk.