Tesla kleeft al acht weken aan dezelfde laadpaal
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F02%2FTesla-model-3-Duurtester-90-van-90opladen-laadpaal.jpg)
Een Tesla Model 3 kleeft al acht weken lang aan dezelfde laadpaal. De eigenaar is al die tijd op vakantie.
Geen boete voor laadpaalklever
De auto, laadpaal en laadkabel zijn omgeven door spinnenwebben. Zo lang staat de auto al onaangeroerd op dezelfde plek, zo blijkt uit een item van NH Nieuws. Daniëlle Smit uit Nieuw-Sloten baalt er behoorlijk van dat de elektro-auto al acht weken een laadpaal bezet houdt. Ze noemt het een “bizarre vertoning”.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F02%2FTesla-model-3-Duurtester-85-van-90-opladen-laadpaal.jpg)
Ze heeft haar ergernis kenbaar gemaakt bij de gemeente, maar daar willen ze er niks van weten. Volgens de gemeente is het geen probleem als iemand een laadpaal ‘wat langer’ gebruikt. Een woordvoerder laat namelijk aan de omroep weten dat Amsterdam een groot netwerk van laadpalen heeft. Bovendien heeft de hoofdstad geen tijdslimiet voor het parkeren aan laadpalen.
Verschillende regels
Er is momenteel nog geen nationale wet die dicteert dat men niet langer dan nodig aan een laadpaal mag hangen. Tot ergernis van veel EV-rijders. Bepaalde gemeentes hanteren echter wel dergelijke regels.
In de ‘Algemene Plaatselijke Verordening’ van Noordwijk staat dat het verboden is om een laadplek bezet te houden wanneer de batterij vol is. Onlangs kreeg een man uit Noordwijk een boete van €95 nadat hij twee uur lang aan een laadpaal stond terwijl zijn accu vol zat. Hij ging in beroep tegen de beslissing, maar volgens de rechter was de boete gegrond. Je auto ‘s nachts aan een openbare laadpaal leggen in een van deze gemeentes kan dus resulteren in een boete, of een spontane nachtwandeling om je auto te verplaatsen.
Betalen per minuut
Boetes uitdelen is een manier om ervoor te zorgen dat mensen niet onnodig lang laadpalen in beslag nemen, maar er zijn ook alternatieven. In Oostenrijk betaal je in tegenstelling tot Nederland niet per kWh, maar per minuut. Ook dit is ingevoerd in de hoop laadpaalklevers tegen te gaan.
Foto’s ter illustratie, niet de bewuste auto en laadpaal
Lees ook:
Ook interessant
-
Zonnestormen op komst: waarom je dan (g)een elektrische auto wil
-
Geen verrassing! Tesla Cybertruck is 21.000 dollar duurder dan beloofd
-
Ook tweedehands elektrische auto’s een stuk minder populair
-
Dit is wat je moet doen als je auto gaat slippen
-
Deze Chinese krachtpatser heeft wél een verbrandingsmotor
-
Betaalbaar elektrisch rijden: dit is de Renault 5 E-Tech
-
Ruiten beslagen: Zo kom je zo snel mogelijk van condens af
-
Dit kost de Hyundai Ioniq 5 N in Nederland
-
Autoverzekering keert in deze landen niet uit als je zonder winterbanden rijdt
-
Klanten en autobedrijven zijn massaal boos op Tesla
-
Nederlandse overheid verkoopt dubieuze Brabus G-Klasse
-
De nieuwe Dacia Duster is een budget mini-Hummer