Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 17 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Tesla zet gigantische terugroepactie voor ‘zelfrijdende’ auto’s op touw

Tesla moet 363.000 auto’s terugroepen in Amerika. Het gaat om alle zelfrijdende auto’s in het land. Een gigantische terugroepactie dus.

Al tijden is er commentaar op het Full Self Driving systeem van Tesla. De auto’s kunnen namelijk helemaal niet volledig zelf rijden, ondanks dat de naam dit doet vermoeden. Echter, dit misverstand is niet het grootste probleem.

Tesla’s terugroepactie omvat 363.000 auto’s

Tesla moet de terugroepactie op touw zetten op aandringen van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA is de Amerikaanse NCAP). Alle auto die de zelfrijdende functies hebben, moeten in Amerika een update krijgen. Zowel de Model S, Model 3, Model Y als Model X zijn aan de beurt.

De NHTSA meldt dat de Tesla’s op kruispunten verkeerde beslissingen kunnen nemen. Rechtdoor rijden terwijl je voorgesorteerd staat om af te slaan, niet voorzichtig genoeg oversteken, knipperlichten niet aanzetten en bij een stop-bord niet stoppen, het komt volgens NHTSA allemaal voor.

Geen terugroepactie

Hoewel we het voorval een terugroepactie noemen, klopt dit niet helemaal. Elon Musk laat op Twitter weten dat het probleem op te lossen is met een update.

NHTSA stelt dat tussen mei 2019 en september 2022 er 273 ongevallen zijn gemeld waarbij rijhulpsystemen van Tesla betrokken waren. 18 meldingen zouden te maken hebben met het geen waarvoor deze terugroepactie nu op touw is gezet.

In Nederland is de software voor een ‘zelfrijdende’ auto nog niet

In Nederland hoeven we nog niet bang te zijn voor Tesla’s die fouten maken met Full Self Driving. In Amerika kunnen bestuurders de bètaversies van de software al proberen. In Nederland is dit niet mogelijk. En dat is maar goed ook, want de kinderziektes zijn er nog niet uit. De vraag is echter, of de huidige Tesla’s ooit echt zelfrijdend kunnen worden. Veel experts zeggen dat dit onmogelijk is, helemaal zonder Lidar.

Groene zaterdag: Elektrische auto’s richting wintersport in rij voor laadpaal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.

Reageer op artikel:
Tesla zet gigantische terugroepactie voor ‘zelfrijdende’ auto’s op touw
Sluiten