Tesla gaat voor productierecord, winst in zicht
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fdx084_58db_9.jpg)
Vorig week stond Tesla op de rand van de afgrond, nu is er wellicht reden voor een feestje. Het lijkt erop dat de autofabrikant meer auto’s dan ooit produceert en uitlevert.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fdx084_58db_9.jpg)
Tesla is keihard aan het bezuinigen. Zo erg dat mensen zelfs hun eigen WC-papier meenemen. Dit is volgens Elon Musk, grote baas van het bedrijf, nodig omdat ze anders binnen een jaar kopje onder gaan. Maar voor het zover is, is er een sprankje hoop, want Tesla zou eind volgende maand zomaar het productie- en leveringsrecord van eind 2018 kunnen verbreken. Dit laat Musk nu weten.
Record
In het laatste kwartaal van 2018 leverde Tesla 90.700 auto’s af. Om dat aantal te behalen werden er destijds onder andere 900 Model 3’s per dag gebouwd. Om het record te breken moeten de werknemers van de Amerikaanse fabrikant wel alle zeilen bijzetten. Ze zullen in juni elke dag 1.000 Model 3’s moeten produceren. Dat komt neer op één auto per 1,4 minuten.
Ook zou dit inhouden dat de verkopen van Tesla in een jaar tijd zijn verdubbeld. Die exorbitante stijging heeft natuurlijk te maken met de korting die overheden geven op elektrische auto’s. En dat schept gelijk de vraag of dit soort cijfers en groei haalbaar blijven voor Tesla aangezien deze subsidies in steeds meer landen afgebouwd of geschrapt worden.
Winst of verlies
Maar met het toenemende aantal leveringen lijkt het er wel weer op dat Tesla binnen niet al te lange tijd weer winst kan gaan draaien. Musk en de zijnen zitten nu weer bijna op het niveau van eind vorig jaar en toen werden er zwarte cijfers geschreven. Het lijkt er dus op dat de grens van winst of verlies ergens rond de 90.000 uitgeleverde voertuigen per kwartaal ligt.
Het is nu alleen nog zaak dat Tesla het productie- en leveringsproces op orde krijgt. Het verlies van vorig kwartaal werd volgens het bedrijf ook veroorzaakt door problemen met de levering (onder andere naar Europa). Vorig jaar bleek dit probleem veelvuldig de kop op te steken en werd het vaker als schuldige voor tegenvallende inkomsten aangewezen.
Lees ook:
Ook interessant
-
Benzine toch niet duurder!
-
Nooit meer een parkeerkaartje kopen: zo werken de 4 bekendste parkeerapps
-
Deze occasion wil je: Peugeot 607, beter dan een BMW 5-serie?
-
Bijna 30 procent van de benzinerijders wil na accijnsverhoging een andere auto
-
Audi stopt met de Q4 e-tron 40, dit is zijn opvolger
-
Wanneer je ook in auto’s van Lexus een yoke-stuur kan verwachten
-
Dit is hoeveel wegenbelasting je voor een camper betaalt in 2026
-
Duik in de prijslijst: de Kia EV9, wat de Koreaanse mastodont kost
-
Skoda maakt de Enyaq 1000 euro duurder, maar dat is niet zonder reden
-
Dit kosten de nieuwe Mini Cooper en Countryman
-
De wankelmotor is betaalbaar terug bij Mazda
-
Je bent al te laat, als je een Volvo met dieselmotor wil kopen