Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 28 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Tesla gaat voor productierecord, winst in zicht

Vorig week stond Tesla op de rand van de afgrond, nu is er wellicht reden voor een feestje. Het lijkt erop dat de autofabrikant meer auto’s dan ooit produceert en uitlevert.

Elon Musk

Tesla is keihard aan het bezuinigen. Zo erg dat mensen zelfs hun eigen WC-papier meenemen. Dit is volgens Elon Musk, grote baas van het bedrijf, nodig omdat ze anders binnen een jaar kopje onder gaan. Maar voor het zover is, is er een sprankje hoop, want Tesla zou eind volgende maand zomaar het productie- en leveringsrecord van eind 2018 kunnen verbreken. Dit laat Musk nu weten.

Record

In het laatste kwartaal van 2018 leverde Tesla 90.700 auto’s af. Om dat aantal te behalen werden er destijds onder andere 900 Model 3’s per dag gebouwd. Om het record te breken moeten de werknemers van de Amerikaanse fabrikant wel alle zeilen bijzetten. Ze zullen in juni elke dag 1.000 Model 3’s moeten produceren. Dat komt neer op één auto per 1,4 minuten.

Ook zou dit inhouden dat de verkopen van Tesla in een jaar tijd zijn verdubbeld. Die exorbitante stijging heeft natuurlijk te maken met de korting die overheden geven op elektrische auto’s. En dat schept gelijk de vraag of dit soort cijfers en groei haalbaar blijven voor Tesla aangezien deze subsidies in steeds meer landen afgebouwd of geschrapt worden.

Winst of verlies

Maar met het toenemende aantal leveringen lijkt het er wel weer op dat Tesla binnen niet al te lange tijd weer winst kan gaan draaien. Musk en de zijnen zitten nu weer bijna op het niveau van eind vorig jaar en toen werden er zwarte cijfers geschreven. Het lijkt er dus op dat de grens van winst of verlies ergens rond de 90.000 uitgeleverde voertuigen per kwartaal ligt.

Het is nu alleen nog zaak dat Tesla het productie- en leveringsproces op orde krijgt. Het verlies van vorig kwartaal werd volgens het bedrijf ook veroorzaakt door problemen met de levering (onder andere naar Europa). Vorig jaar bleek dit probleem veelvuldig de kop op te steken en werd het vaker als schuldige voor tegenvallende inkomsten aangewezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.