Remco Slump
Remco Slump Nieuws 23 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Tesla filmt jou zonder toestemming. En dat mag niet meer in Nederland

De privacywetgeving in Nederland is streng. Je hoort in het vliegtuig bijvoorbeeld dat je andere passagiers en het personeel niet zonder toestemming mag filmen. Maar Tesla filmt jou wél zonder toestemming. En dat mag nu niet meer.

Tesla’s zijn uitgerust met een zogeheten Sentry Mode. Als je de auto parkeert, houdt hij de omgeving in de gaten met vier camera’s. Dit om diefstal en vandalisme te voorkomen.

Tesla film iedereen die bij de auto komt

Het probleem is echter dat de camera’s continu opnemen en telkens een uur aan filmmateriaal opslaan, dat door de bestuurder kan worden teruggekeken. Op die beelden staan allerlei mensen, die bijvoorbeeld voor of achter de auto langsliepen.

‘Ernstige schending van de privacy’

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft daar een probleem mee. “Veel op straat geparkeerde Tesla’s filmen iedereen die in de buurt van de auto komt en bewaren die beelden ook nog eens veel te lang”, zegt bestuurslid Katja Mur. “Als iedere auto dat doet, krijg je de situatie dat je nergens meer vrij over straat kunt lopen zonder bespied te worden.”

Tesla: ‘Nee joh! Een stuur dat onderweg loskomt, is helemaal geen defect’

Mur: “Voorbijgangers worden gefilmd zonder dat ze het weten. De eigenaar van de Tesla kan die beelden terugkijken. Parkeert die de auto voor iemands raam, dan kan die dus naar binnen gluren en zien wat die persoon allemaal doet. Dat is een ernstige schending van de privacy.”

Camera’s mogen niet zomaar opnemen

Tesla heeft, in overleg met de AP, een aantal aanpassingen doorgevoerd. In Nederland komt de Sentry Mode nu alleen in actie als de auto wordt aangeraakt. En niet zodra de camera’s een ‘verdachte’ beweging rond de auto zien. Ook gaat de auto niet meer standaard filmen, maar krijgt de eigenaar een tekstbericht op zijn telefoon.

Tesla onthult: zoveel Tesla-rijders hebben betaald voor gebakken lucht

De Tesla kan nog steeds camerabeelden maken (maximaal 10 minuten), maar alleen als de gebruiker die functie zelf inschakelt naar aanleiding van het tekstbericht. Als de camera’s lopen, geven de koplampen van de Tesla een signaal en verschijnt er een mededeling op het centrale scherm. Zo weten mensen dat ze gefilmd worden, aldus de AP.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.