Autovisie
Autovisie Nieuws 26 nov 2015

Te koop: Bentley besteld door Bond-auteur Ian Fleming

Deze Bentley R-Type Continental Fastback by H.J. Mulliner (en ademhalen) heeft betere tijden gekend. Waarom moet de verwaarloosde Brit dan toch 1,4 miljoen euro opleveren? Simpel, omdat hij in 1953 door James Bond-schrijver Ian Fleming is besteld.

Fleming kocht de Bentley niet voor zichzelf, maar voor zijn vriend Ivar Bryce. Deze werkte in de Tweede Wereldoorlog voor de Britse geheime dienst, net als Fleming zelf, en was de inspiratie voor het James Bond-personage Felix Leiter.

“In de boeken van James Bond rijdt 007 geen Aston Martin, maar Bentley”

Oorspronkelijk was de Bentley uitgevoerd in de kleur Deep Grey. De Continental heeft verder een handgeschakelde versnellingsbak, lichtgewicht stoelen en is uitgerust met speciaal voor de auto gemaakte koffers. De wagen is helemaal origineel.

De Fleming-Bentley – grappig feitje: James Bond rijdt in het boek Thunderball in een R-Type Continental in precies deze specificatie – werd recent ontdekt in een garagebox in Californië, waar de auto veertig jaar (!) heeft gestaan. De Continental wordt nu aangeboden door het Amerikaanse Gullwing Motor Cars.