Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 24 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Taycan en Model S aan de kant, de Faraday Future FF 91 is hier!

Na jaren van problemen komt Faraday Future dan eindelijk met de allereerste productieversie van de FF 91. De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s zegt met het model de eerste echte luxe EV op de markt te zijn. Toch zijn ze bij lange na niet de enige die voor een luxe uitstraling willen gaan.

In 2014 begon het bedrijf vol goede moed en vol ambitieuze ideeën. Drie jaar later werd de FF 91 voor het eerst voorgesteld, een auto die iedere EV – inclusief Tesla – destijds op alle fronten voorbij zou moeten stevenen.

Concurrentie voor de Taycan en Model S

Met een systeemvermogen van 1050 pk en 1800 Nm koppel, sprint de Faraday Future in 2,4 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur. De actieradius zou door zijn 130-kWh accupakket 608 kilometer bedragen, al wordt nu gesproken over 465 kilometer rijbereik. Althans, volgens specificaties in 2017.

Faraday Future FF 91, Tesla Model S, Porsche Taycan
(Afbeelding: Faraday Future)

Het veelbelovende project leek op niets uit te lopen. Het bedrijf raakte in financiële problemen en zou in 2018 hulp krijgen van Evergrande. 2 miljard dollar investering in ruil voor 45 procent van de aandelen, zo luidde de afspraak. Uiteindelijk kwam een van de grootse vastgoedontwikkelaars van China niet met het geld over de brug. Daarbij verlieten veel belangrijke werknemers het bedrijf.

Betere tijden

Uiteindelijk besloot de CEO Jia Yueting het stokje over te dragen aan Carsten Breitfeld, de voormalig BMW i-baas. Onder zijn bewind ging Faraday Future samenwerken met Geely.

Faraday Future FF 91, Tesla Model S, Porsche Taycan
(Afbeelding: Faraday Future)

De nieuwe CEO wilde ervoor zorgen dat het eerste exemplaar in 2020 van de band rolde in Californië, dit lukte niet. Vijf jaar na de introductie van de FF 91 is het eerste productiemodel dan eindelijk van de band komen rollen. Wat de exacte specificaties zijn, laat het bedrijf nog niet weten. Die zijn vooralsnog dus identiek aan de cijfers die het bedrijf in 2017 noemde.

Productie Faraday Future FF 91 start dit jaar nog

In 2019 werd verwacht dat het model meer dan 130.000 euro moest gaan kosten, al heeft de fabrikant nooit een prijs bevestigd. Faraday Future wil de productie van de FF 91 in het derde kwartaal van 2022 starten, maar of dit ook gaat lukken…

Kersverse en 1111 pk sterke Taycan-killer mag nu al terug naar de garage

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.