Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 14 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Systeem voor rijlessen en examens op de schop, prijs (niet) omhoog

Het volgen van rijlessen wordt duurder, maar het halen van een rijbewijs wordt in totaal niet duurder als het rijlessensysteem op de schop gaat. Dat zegt voorzitter Emile Roemer van een adviescommissie, die grootschalige veranderingen voor de rijles-sector voorstelt.

Maandag lekte een conceptversie van het rapport uit. De voorgestelde veranderingen, zoals meerdere theorie- en praktijktoetsen, zouden de prijs voor het halen van een rijbewijs opdrijven.

‘Minder rijlessen nodig’

Maar in het nieuwe systeem hebben leerlingen minder rijlessen nodig en wordt een rijbewijs niet duurder, zegt Roemer. Zo komt er een “leerlingvolgsysteem”, waarin de vorderingen van een student worden bijgehouden. Op basis daarvan doen leerlingen pas examen als ze er klaar voor zijn en is de kans op slagen groter.

Nu lopen ze vaak vertraging op door te zakken en daarna weer meer te moeten lessen. Gemiddeld volgt een student veertig lessen voordat hij of zij het rijbewijs haalt. Hoeveel dat gemiddeld wordt in het nieuwe systeem, kan Roemer niet zeggen.

Volgens Roemer kunnen rijscholen niet rondkomen van de huidige tarieven.

De lessen worden per stuk waarschijnlijk wel duurder. Die kosten nu gemiddeld 42 euro en gaan volgens het plan vermoedelijk naar 60 euro. Volgens Roemer kunnen rijscholen niet rondkomen van de huidige tarieven.

Misstanden rijschoolbranche

De rijschoolbranche kampt al jaren met misstanden, zoals slechte leskwaliteit, examenfraude en financieel wanbeleid. Ook zijn beginnende automobilisten vaak betrokken bij ongelukken. Er moet daarom een “curriculumcommissie Autorijonderwijs” komen, vindt de commissie-Roemer. Die moet toezien op de kwaliteit van rijscholen. Ook adviseert de commissie een register voor rijscholen die voldoen aan de kwaliteitseisen. Slecht presterende rijscholen moeten de deuren sluiten, als het aan Roemer ligt.

Bizarre rijschoolfraude in Nederland: politie doet aanhoudingen

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) nam het advies van de commissie-Roemer woensdag in ontvangst. Ze wil “voortvarend” met het rapport aan de slag, hoewel ze erkent dat het kabinet nu demissionair is. Het gaat om een rapport met grote voorstellen, zegt ze, en als er grote stappen gezet worden, is dat aan een volgend kabinet. Ze verwacht niet dat rijschoolleerlingen dit jaar nog veranderingen zullen merken naar aanleiding van het rapport.

CBR is blij

CBR-directeur Alexander Pechtold is “ontzettend blij” met het rapport, dat “een enorme verbetering” kan betekenen voor de rijsector. Volgens hem zijn er veel goede rijscholen, maar kent de branche ook uitwassen. Hoewel zijn organisatie roerige jaren achter de rug heeft, met tot enkele maanden geleden veel achterstallig werk, kan het CBR een systeemverandering aan. Pechtold wil dat de politiek geen tijd verliest. “Ik zou zeggen: voor de zomer de eerste slagen. En voor het komende kabinet alleen de woorden: voer ‘Roemer’ uit.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.