Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 16 feb 2021

Suzuki Jimny is officieel terug en verliest twee stoelen

Na een afwezigheid van enkele maanden staat de Suzuki Jimny weer op de Europese prijslijst van de Japanse autobouwer. Wie geïnteresseerd is in de compacte alleskunner, dient ditmaal echter niet alleen naar ‘Jimny’ te vragen. Ook de toevoeging ‘Professional’ is noodzakelijk.

Wellicht denk je nu dat die toevoeging overbodig is, want de vierwielaangedreven terreinbeul is uiteraard een professional onder de 4×4-modellen. Dat klopt, maar de aanduiding is er ook om een verschil met het tot op heden geleverde type aan te geven. Een professional is volgens Van Dale ‘iemand die een tak van sport als beroep beoefent’. Jawel, de Jimny is dit keer een bedrijfsauto.

Vlakke bodem

De autobouwer heeft de terreinreus ontdaan van zijn achterbank en de wagenvloer voorzien van een vlakke bodem. De achterruiten zijn onveranderd aanwezig. De nu als tweezitter aangeboden Jimny is een bedrijfswagen, maar hij profiteert in Nederland echter niet van de belastingvoordelen die onze overheid voor bedrijfsauto’s hanteert. De Jimny Professional is dus wél volledig bpm-belast. De btw is wel aftrekbaar, maar dat kon de zakelijke koper van de vierzits variant ook al doen.

Jimny heeft negatieve invloed

Reageert Suzuki met deze reductie van het aantal zitplaatsen en de toevoeging van de Professional-benaming op de vraag vanuit de markt? Nee, de Japanse autobouwer wilde de hoekige terreinreus in Europa blijven leveren. Maar door zijn hoge CO2-waarde heeft de 4×4 een negatieve invloed op de gemiddelde CO2-uitstoot van Suzuki’s wagenpark. Door de Jimny nu als bedrijfswagen neer te zetten, valt de terreinbeul niét onder de CO2-regels die voor personenauto’s gelden. Een slim en volkomen legaal trucje om onder de CO2-boetes uit te komen.

Tweezitter

Suzuki levert de Jimny Professional vanaf dit voorjaar ook weer op de Nederlandse markt. De terreinbikkel, die een vanafprijs van 27.420 euro (exclusief BTW) kent, richt zich niet alleen op bedrijven. Ook is-ie bedoeld voor de particulier die voldoende heeft aan twee zitplaatsen en een grote bagageruimte – voor bijvoorbeeld een hond of huishoudelijke klusjes. De laadruimte bedraagt nu maximaal 863 liter en dat is 33 liter meer dan bij de vierzits Jimny. Het overall laadvermogen is onveranderd 375 kg.

Eén uitvoering 1.5 AllGrip Select

De Professional komt er in één uitvoering, de 1.5 (102 pk) AllGrip Pro Select. Hij beschikt standaard over inschakelbare vierwielaandrijving met lage gearing, Hill Descent Control, grootlichtassistent, Lane Departure Warning en verkeersbordherkenning. Wie toch wat te kiezen wil, kan de kleurenlijst erbij pakken. De Jimny Professional is er in acht exterieurkleuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Suzuki Jimny is officieel terug en verliest twee stoelen
Sluiten