Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 30 mrt 2021
Leestijd: 1 minuut

Spookrijden blijft probleem, nieuwe maatregelen in de maak

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat stappen nemen in de hoop dat spookrijden minder vaak voorkomt. Zo worden onder meer onoverzichtelijke op- en afritten aangepast. Ook komt er een proef om bestuurders sneller te waarschuwen voor spookrijders.

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ze daarmee aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) opvolgt. Die kwam eerder met een advies hiertoe, na een dodelijk ongeluk op de A73 in 2017.

Ernstig ongeluk na spookrijken

Bij dat eerder genoemde ongeluk kwamen een 22-jarige vrouw en een 26-jarige man uit Polen om het leven, nadat de man op de verkeerde weghelft reed en frontaal op de vrouw was gebotst. De man had zich waarschijnlijk vergist vanwege een onoverzichtelijke afrit, aldus de OVV vorig jaar. De man reed 10 kilometer lang op de verkeerde weghelft voordat het mis ging.

De Raad adviseerde meer samenwerking tussen instanties, zoals Rijkswaterstaat en justitie, en meer bevoegdheden voor onderzoek. Vrijwel alle aanbevelingen tegen spookrijden worden opgevolgd, maar niet allemaal.

Indringend bloedonderzoek

Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) ziet het niet zitten om ook nog bloedonderzoek naar alcohol of drugs te doen als de verdachte al is overleden. Dit soort “indringende” onderzoeken gebeuren voor opsporing, aldus de minister.

Mogelijk kunnen dit soort onderzoeken toch als de data anoniem worden opgeslagen. Zo komt er toch een completer beeld over hoe spookrijden ontstaat, aldus Van Nieuwenhuizen. Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel daartoe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.