Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 28 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Snelheidsboetes ‘op beoordeling van agent’ in België

In België worden snelheidsboetes uitgedeeld zonder dat daar een flitser aan te pas komt. Dat is volledig wettelijk, zo verzekeren de Belgische politie en verkeersveiligheidsinstituut Vias. 

Volvo V90 voor politie - Autovisie.nl

De Belgische politie, en dan in het bijzonder de brigade op de fiets, maakt met name in steden namelijk gewoon gebruik van een wetsartikel als bewijs voor zo’n boete. Daarin staat dat elke bestuurder zijn snelheid moet aanpassen volgens de omstandigheden ter plaatse. Denk daarbij aan voetgangers, algemene drukte of extreme weersomstandigheden. Dat alles staat los van de maximumsnelheid op de betreffende plek.

Weersomstandigheden

En dus kan een agent iemand beboeten die langzamer dan de maximumsnelheid rijdt. De beoordeling van de agent is immers leidend. Vindt de agent dat een bestuurder zijn snelheid niet genoeg aanpast aan de omstandigheden, dan mag de agent een bon uitschrijven. “Stel dat je maar 45 km/h rijdt op een 50 km/h-weg, maar een scherpe bocht neemt of een groep fietsers voorbij steekt, dan kun je een boete krijgen”, zegt Olivier Slosse, woordvoerder van de Belgische politie, tegen HLN. Die boete bedraagt altijd €116 euro en is niet afhankelijk van de snelheid.

Deze Belgische regel stamt al uit 1975. Sinds enkele weken wordt de regel echter vaker gebruikt. Uit de veiligheidsmonitor van de federale politie is namelijk gebleken dat veel inwoners onaangepast rijgedrag als een groot gevaar zien. Afgelopen weekend werden er 48 van deze boetes uitgedeeld in Brussel.

Nederland

Let wel: het gaat hier dus puur om snelheidsovertredingen, niet om andere verkeersovertredingen die logischerwijs al zonder technologische hulpmiddelen worden beboet. In Nederland kennen we de regel die in België wordt gehanteerd niet. Een snelheidsovertreding moet in ons land controleerbaar zijn, en dus kan een agent niet zomaar beoordelen of iemand in zijn of haar ogen te hard rijdt. Dat laat de politie aan Autovisie weten.

Maar in België moet de regel de te controleren flitsers juist aanvullen. Helemaal waterdicht is het niet, zo lijkt Slosse zich ook te realiseren. “Het gaat hier om een inschatting van een agent. Maar alle overtredingen worden intern gecontroleerd en wie een boete krijgt, kan natuurlijk altijd verzet aantekenen. Daar zijn meer dan genoeg mogelijkheden voor.” En dus verwachten we de komende tijd nog een zware taak voor onze zuiderburen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.