Autovisie
Autovisie Nieuws 2 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Snel Spel: Need for Speed II (1997)

Need for Speed II werd niet onverdeeld positief ontvangen. De website GameSpot noemde de banen “zo buitensporig dat ze in Monster Truck Madness thuis lijken te horen” en de aanwezige auto’s veel te onbekend. Want ja, wie had er nou ooit van een Isdera Commendatore gehoord?

nfs2

Daarom had Need for Speed II een fantastische databasefunctie met specificaties van alle sportwagens, informatie over hun fabrikanten, foto’s en zelfs echte rijbeelden (full motion video was in die tijd nog behoorlijk speciaal in games). En ja, de aanwezige modellen waren inderdaad niet de meest in het oog springende, maar daardoor des te interessanter. De McLaren F1 en Ferrari F50 kenden de meeste autoleken nog wel, maar de Lotus Elise GT1, Ford GT90, Jaguar XJ220, Isdera Commendatore 112i, Italdesign Cala, Lotus Esprit V8 en Ford Indigo waarschijnlijk niet.

nfs

De banen – er zijn zeven in totaal – hebben namen als Mediteraneo, The Outback, North Country en Mystic Peaks en zijn geïnspireerd door respectievelijk Griekenland, Australië, Duitsland en Nepal. Inderdaad, als Need for Speed II-speler raas je in tonnen kostende supercars met de grondspeling van een naaktslak door de Outback en de Himalaya. Je maakt sprongen van honderden meters, doorkruist tunnels door gletsjers en ramt natuurlijk menig medeweggebruiker van het asfalt. En nee, politie is er niet meer. Die heeft ontwikkelaar EA Canada uit de game gelaten (de kit zat wel in zijn voorganger Need for Speed uit 1994), maar kwam een jaar later weer terug in Need for Speed III: Hot Pursuit.

LEES OOK: SNEL SPEL – CARMAGEDDON (1997)

In 1998 volgde een Special Edition van Need for Speed II, die één baan toevoegde en een aantal extra auto’s, waaronder de Ferrari F355 F1, Ford Mustang Mach III en Italdesign Nazca C2. Het spelen van zowel de normale als de speciale editie was eind jaren negentig echter niet voor iedereen weggelegd. Gamers moesten minimaal een Pentium 166 (poe, poe, nou, nou!) hebben, aldus GameSpot. “Als je computer langzamer is, word je gedwongen om de resolutie op laag te zetten en misschien zelfs de horizon uit te schakelen om een acceptabele frame rate te krijgen.”

nfs2sea2011-12-0218-30-49-38

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.