Autovisie
Autovisie Nieuws 1 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Smart Vision EQ ForTwo Concept: De toekomst van Car2Go?

Elektrisch, autonoom en voor een groot deel ingesteld op autodelen… Yep, de Smart Vision EQ ForTwo Concept is als studiemodel helemaal 2017.

smart_94

Nou ja, hij is zijn tijd natuurlijk verder vooruit. Want met de Vision EQ ForTwo laat Smart zien hoe de toekomst van de mobiliteit eruit zou komen te zien. Op het visuele vlak is dat dus als een mix tussen een Smart ForTwo en het robotje EVE uit Wall-E. Net als haar heeft de Vision EQ ForTwo bijvoorbeeld ogen. De koplampen zijn namelijk LED-schermen die kunnen functioneren als… tja… koplampen, maar ook als expressieve ogen. Dat laatste is volgens Smart gedaan voor een betere communicatie tussen de Vision EQ ForTwo en mensen.

Volledig autonoom

Om dezelfde reden heeft de auto nog een scherm in de neus. Dit 105 centimeter brede LED-paneel maakt het mogelijk om tekstboodschappen te laten zien. Wederom om met voetgangers, fietsers en andere bestuurders te kunnen communiceren. De Vision EQ ForTwo is immers volledig autonoom, dus moet hij enigszins telegraferen wat hij gaat doen. Hetzelfde geldt overigens voor de achterzijde van de Smart. Daar zijn de lichten ook LED-schermen en kan achteropkomend verkeer eveneens via tekst worden gewaarschuwd of geïnformeerd.

smart_846

Een vreemdere toepassing van schermen vinden we terug op de deuren. Die zijn transparant, maar kunnen met een druk op een knop ondoorzichtbaar worden gemaakt. Op de buitenkant kan de Vision EQ ForTwo dan informatie projecteren, zoals over het weer. Die deuren scharnieren overigens op een bijzondere manier open. Ze roteren min of meer rond het achterwielen. Je kunt ze zien als omgekeerde Lamborghini-vleugeldeuren.

Zoekt zelf oplaadpunt

Het proefballonnetje van Smart is natuurlijk elektrisch. Hij heeft twee lithium-ionbatterijen met een totale capaciteit van 30 kWh. De Vision EQ ForTwo is via inductie op te laden of via een stekker. Als het karretje niet wordt gebruikt, zoekt het zelf een oplaadpunt op. Want inderdaad, de tweezitter is autonoom. Smart ziet hem als de toekomst van de Car2Go-autodeelservice. Mensen zouden de Vision EQ ForTwo simpelweg met een mobiele app kunnen oproepen. Het scherm op de neus van de auto laat zien of hij onderweg is naar een ‘klant’ en of hij nog een stoel over heeft.

Eerste Testnotities: Smart ForTwo Electric Drive Cabrio (2017)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.