Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 11 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Je kunt zelf ook een Edition S van je Skoda Scala laten maken

Zoek je een uitgesproken en karaktervolle hatchback, dan kom je waarschijnlijk niet zo snel bij de Skoda Scala uit. Tot nu, want er komt – in een gelimiteerde oplage – een heuse Edition S met méér vermogen. Weet je ‘m niet te bemachtigen? Dan laat je zelf een Edition S maken.

Ga je bij Skoda shoppen voor een Scala, dan kun je in ons land kiezen tussen een 1,0-liter of 1,5-liter benzinemotor. De driepitter heeft 95 pk en een handgeschakelde vijfbak, of 110 pk en een zeventraps DSG of een manuele zesbak. Het ‘topmodel’ heeft de bekende 1,5-liter viercilinder van de Volkswagen Groep in de neus, goed voor 150 pk en standaard de zeventraps DSG. Niet heel spannend, maar vooral degelijk.

Scala Edition S

Nu komt Skoda liefhebbers van hete hatchbacks toch een beetje tegemoet. Vandaag presenteert het namelijk de Edition S, die het in samenwerking met huistuner Abt heeft ontwikkeld. Die S staat uiteraard voor Sport, en dat komt allereerst tot uiting in het vermogen van de krachtbron. Dat is nog steeds de 1,5-liter viercilinder, maar nu goed voor 190 in plaats van 150 pk. Het koppel bedraagt 290 Nm. Ook heeft de Edition S een sportonderstel, waarmee de hatchback 15 millimeter dichter op het asfalt staat.

Ook het uiterlijk van de Scala is aangepakt. Zo heeft de Edition S een speciale voor- en dakspoiler en een diffuser op de achterzijde. De wielen meten 18-inch. Zwarte designelementen op de grille en buitenspiegelkappen benadrukken het sportievere karakter. Binnenin doet Skoda dat ook: het interieur is zwart met een leren sportwiel. De roestvrijstalen pedalen en wat carbonkleurige details maken het plaatje af.

Gelimiteerd

Skoda en Abt bouwen maar 500 exemplaren van deze Edition S, die in Duitsland voor 33.790 euro op de prijslijst staat. Niet geheel onverwacht: de Nederlandse importeur heeft geen productieplekjes voor deze meest sportieve Scala gereserveerd. Hij komt dus niet naar ons land.

Maar niet getreurd, want deze Skoda is minder bijzonder dan je denkt. Heb je al een Scala met 1,5-liter TFSI of ben je van plan er eentje te kopen? Dan kun je naderhand ook gewoon een offerte aanvragen bij Abt voor exact dezelfde vermogensupgrade. De tuner uit het Zuid-Duitse Kempen biedt namelijk al een tijdje een speciaal motormanagementsysteem voor alle auto’s met die motor aan. En wat denk je? Ook dan stijgt je vermogen van 150 naar 190 pk, en neemt je koppel toe van 250 Nm naar 290 Nm. Dat kost je tijdelijk 999 euro (later 1249 euro) en dus kun je van je normale Scala ook een Edition S maken. Moet je ‘t alleen zonder die ex- en interieurdetails doen en nog een setje sportieve veren en dempers weten te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.