Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 2 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Skoda maakt ons vast lekker met net-niet-Fabia-RS

Skoda komt voor de nieuwe generatie van de Fabia niét met een RS-uitvoering. De reeds bekende Monte Carlo-trim keert wel terug en zal het topmodel van het gamma zijn. Dit kunnen we verwachten.

De Tsjechische autobouwer deelt de laatste tijd maar al te graag voorproefjes op te verschijnen modellen. Dat gebeurde bijvoorbeeld met de deze week onthulde Enyaq Coupé, die bijna eindeloos en op allerlei verschillende manieren werd geteased. Ook de compleet nieuwe Fabia werd in de aanloop naar z’n introductie veelvuldig maar net niet getoond.

Volgende teaser

Hoewel de nieuwe Fabia al op de markt is verschenen, ziet Skoda wéér de mogelijkheid om een nieuwe variant te teasen. Het gaat om de hierboven genoemde Monte Carlo-uitvoering. Die variant wordt het topmodel in het Fabia-gamma. Een RS, zoals Skoda die wel in het geval van de eerste twee Fabia’s leverde, staat niet op de planning.

Deze Monte Carlo is dan ook vooral een auto die er optisch sportief uitziet, maar dat onderhuids niet is. Geen sterkere motor zoals in de Polo GTI bijvoorbeeld, maar enkel leverbaar met een 90 of 110 pk sterke driecilinder en desgewenst een DSG-automaat. Het blijft optioneel enkel bij een sportiever onderstel.

Zwart

Klinkt dus allemaal niet zo spannend, maar Skoda is er nog niet klaar voor om de auto te laten zien. In plaats daarvan toont het vandaag enkele schetsen van de Monte Carlo-uitvoering. Op die afbeeldingen zien we vooral veel zwarte accenten, zoals bijvoorbeeld de grille en elementen in de bumper. Ook de spiegelkappen, raamlijsten, side skirts en bescheiden achterspoiler zijn in zwart uitgevoerd.

Ook het interieur zit vol met zwarte accenten, alsmede rode horizontale en verticale elementen die de Fabia Monte Carlo een dynamischere uitstraling moeten geven. Op het stuurwiel prijkt bovendien een Monte Carlo-logo. Skoda meldt verder dat het carbonachtige accenten heeft toegevoegd.

Skoda Fabia komt eerst alleen met een driecilinder naar Nederland

Aandeel in Fabia-verkoop

Het mag de autoliefhebber wellicht niet zo aanspreken, toch is de Monte Carlo-uitvoering voor de Fabia een succes. Het uitrustingsniveau werd elf jaar geleden geïntroduceerd op de tweede generatie van de hatchback. Met succes, want in het geval van de laatste generatie had de uitvoering een marktaandeel van 15 procent. Ook de Citigo, Yeti, Rapid, Scala en Kamiq kregen de Monte Carlo-behandeling.

Skoda Fabia 2022

Of deze ‘sportieve’ Fabia naar ons land komt en wat-ie moet gaan kosten, is nog de vraag. De 110 pk sterke variant kost momenteel 23.990 euro in Nederland, maar daar doet deze Monte Carlo-versie nog wel iets bij op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.