Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 7 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Skoda Enyaq Coupé komt later dan gepland

Met 70.000 bestellingen is de Enyaq in de ogen van Skoda goed ontvangen. Het merk maakt zich nu op om dat succes verder uit te bouwen. Niet door het Enyaq-gamma uit te breiden, maar door een nieuwe carrosserievariant te introduceren. De Enyaq Coupé komt er aan.

Het duurt echter nog tot begin 2022 voordat het eerste exemplaar de grens oversteekt. Toch, Skoda had beloofd dat er slechts enkele maanden tussen de presentatie van de Enyaq SUV en de Enyaq Coupé zouden zitten. Ondertussen is de SUV-variant al enkele maanden    leverbaar en heeft de Enyaq Coupé nog geen teken van leven gegeven. Tot vandaag. De fabrikant stuurt foto’s van de gecamoufleerde testauto de wereld in en kondigt het leveringsprogramma van de tweede carrosserievariant, zonder hem daadwerkelijk in vol ornaat te laten zien, aan. Door het camouflagemateriaal op de koets speelt de nieuweling nog verstoppertje, maar de elektrische SUV Coupé krijgt een ontwerp naar voorbeeld van de gele concept car Vision iV zoals getoond op de Autosalon van Geneve in 2019. Skoda Enyaq Coupe

Hertekende lijnvoering

Het grote verschil is de vormgeving van de complete achterzijde. De daklijn loopt na de B-stijl sterk af, waardoor de Enyaq een nadrukkelijke coupélijn krijgt. Dat ziet er fraaier uit dan de SUV. Het betekent ook dat de Coupé een minder praktische bagageruimte en interieur kent. Toch, het is niet alleen het ontwerp van de Coupé waarvoor je de voorkeur aan de nieuwe telg kunt geven. Door de hertekende lijnvoering is de Enyaq Coupé aerodynamisch beter gevormd en dat zie je terug in het energieverbruik van de elektromotor. De verbruikscijfers liggen lager dan bij de SUV. Op een volle accu kan de Enyaq Coupé met grootste batterij aan boord een afstand halen van 535 kilometer. Dat is verder dan de technisch gelijke SUV haalt.

Fractioneel langer en hoger

Skoda maakt de Enyaq Coupé precies 4,653 meter lang. Het verschil met de SUV bedraagt slechts 4 mm. Hij is niet alleen langer, ook hoger. Met 1,617 meter is er een volle millimeter bijgekomen. De breedte van 1,879 meter en wielbasis van 2,765 meter zijn identiek. Binnen deze afmetingen levert de Coupé 15 liter aan laadvolume in. De laadruimte meet in vijfpersoonsuitvoering 570 liter. Skoda Enyaq Coupe

Wachten op topmodel

De Coupé komt pas begin 2022 op de markt. Hij komt van dezelfde productielijn als de SUV-broer en onder andere de Octavia. De bouw heeft in Skoda’s eigen fabriek te Tsjechië plaats. Het model verlaat het fabrieksterrein in een van de drie vermogensvarianten met een van de twee batterijtypes. Het zijn de achterwielaangedreven iV 60 en iV 80, alsmede de vierwielaangedreven iV 80x. De batterij meet in de basisversie 62 kWh. De ‘80’ komt met een accucapaciteit van 82 kWh voor de dag. De zwakte elektromotor levert nog altijd 132 kW aan vermogen aan de achterwielen. Voorlopig is de sterkste elektromotor goed voor 150 kW. Ten minste, wat betreft de achterwielaangedreven types. De vierwielaangedreven ‘x’ beschikt door de toevoeging van een elektromotor op de vooras over 80 kW, wat het nettovermogen op 195 kW brengt. In een later stadium introduceert Skoda nog een RS-uitmonstering.

Meer details brengt Skoda later naar buiten.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.