Autovisie
Autovisie Nieuws 10 jun 2021

Sjoemelsoftware in oudere modellen Porsche: terugroepactie in de maak

Porsche wordt in Duitsland onder de loep genomen vanwege mogelijk geknoei met CO2-emissiecijfers van sommige benzineauto’s. Nieuwswebsite Business Insider meldt dat de Duitse toezichthouder KBA hierover een procedure is begonnen tegen de sportwagenfabrikant.

Metingen door KBA toonden aan dat de CO2-uitstoot van drie modellen de waarden van hun zogeheten typegoedkeuring met meer dan 4 procent overschreed. In tegenstelling tot stikstofemissie bestaat in Duitsland geen wettelijke limiet voor de CO2-uitstoot van auto’s. Maar over de CO2-uitstoot worden wel waardes opgenomen in de goedkeuringspapieren.

Oudere modellen Porsche betrokken

Dat er mogelijk iets niet klopte, meldde Porsche ongeveer een jaar geleden zelf al aan de autoriteiten. Dit na het uitvoeren van een interne controle. KBA bevestigt aan Business Insider dat er een onderzoek naar Porsche loopt, maar wil verder niet ingaan op details.

Volgens een brief van de KBA, zijn de betrokken modellen oudere versies van de Macan en de Boxster Spyder 981, waarvan er in totaal iets minder dan 20.000 op de markt zijn. Deze zouden mogelijk teruggeroepen moeten naar de garage voor een software-update. Porsche laat weten dat de huidige productie van de wagens niet wordt beïnvloed. De procedure bevindt zich nog in een vroege consultatiefase.

porsche_macan_gts_5
Porsche Macan GTS

Dieselgate speelt sinds 2015

Porsche is een van de autofabrikanten die onder een vergrootglas ligt sinds in 2015 aan het licht kwam dat moederconcern Volkswagen op grote schaal gerommeld heeft met de stikstofuitstootgegevens van dieselwagens.

Renault moet miljoenen betalen na aanklacht dieselgate

De kwestie heeft Volkswagen, met merken als Audi en Porsche, al vele miljarden euro’s gekost aan boetes en reparatiekosten. Ook bijvoorbeeld Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, heeft al forse boetes gekregen voor manipulaties met sjoemelsoftware. Daardoor leken dieselwagens schoner dan ze in werkelijkheid waren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.