Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 13 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Shooting brake Kia Proceed derde Ceed-variant

Prachtig hoe marketing werkt. Het is natuurlijk moeilijk om een stationwagen met minder bagageruimte en een hogere prijs te verkopen, dus noemen automerken zo’n model gewoon shooting brake. Kia heeft er nu ook een: de nieuwe ProCeed.

Kia Proceed 5

De Koreaanse fabrikant is toe aan de derde generatie Ceed, waarvan de naam zijn bijzondere spelwijze verloor (het was eerst Cee’d). Voorheen was de Pro_Cee’d de driedeursuitvoering van de Cee’d, maar dat is nu anders. De toevoeging ‘pro’ duidt nu op deze shooting brake. Er is overigens al een Kia Ceed Sportswagon.

Iets minder ruimte

De Proceed is 5 mm langer dan de hatchback, heeft dezelfde wielbasis en is maar liefst 43 mm lager. Ten opzichte van de Ceed Sportswagon heeft hij een 31 liter kleinere bagageruimte. Met de achterbank in positie is er 594 liter beschikbaar. De Ceed Sportswagon is 1250 euro duurder dan de hatchback. Naar verwachting gaat de Proceed daar flink overheen.

Geen basismotoren

Het model is niet leverbaar met de basismotor van de Ceed (een 100 pk leverende 1.0 T-GDi). Kia levert de Proceed alleen met de 120 pk sterke variant van die krachtbron en met de 1.4 T-GDi (140 pk) en 1.6 T-GDi (204 pk). Er is één diesel beschikbaar: de 1.6 CRDi met 136 pk. De 115 pk-versie gaat aan de Proceed voorbij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.