Autovisie
Autovisie Nieuws 10 feb 2016
Leestijd: 1 minuut

Sherp ATV: De Ian Thorpe onder de terreinvoertuigen

Hier in Nederland kunnen we (en mogen we) er waarschijnlijk weinig mee, maar toch worden we hebberig van deze Sherp ATV En geef ons eens ongelijk, dit ontstellend simpele Russische terreinvoertuig kan zelfs zwemmen!

Het Tonka-achtige apparaat wordt in Sint Petersburg gemaakt en is het geesteskind van een technicus met de naam Aleksei Garagashian. De Sherp ATV weegt slechts 1300 kilogram, wordt aangedreven door een bescheiden 1,5 liter viercilinder turbodiesel, maar is tot indrukwekkende dingen in staat.

“De Sherp is weinig meer dan een tweepersoons badkuip op ballonbanden”

In feite is de Sherp weinig meer dan een tweepersoons badkuip met vier uit de kluiten gewassen ballonbanden op de hoeken van zijn chassis. Daardoor is de aan- en afloophoek van de ATV enorm en kan het ding over obstakels klimmen die meer dan 70 centimeter hoog zijn.

Als een tank

Sturen doet de Sherp als een tank. Naar links draaien gebeurt dus door de linker wielen af te remmen, waardoor de rechter wielen de neus in de juiste richting duwen. Snel is de ATV niet. Met zijn vermogen van 44 pk komt hij in de vijfde versnelling tot een top van 45 km/h. In het water daalt de maximumsnelheid tot slechts 6 km/h.

Want inderdaad, de Sherp is een waterrat. Zijn banden – waarvan de bestuurder de druk vanuit de cabine kan regelen – hebben profielranden die dubbelen als peddels. Daarmee kan de ATV zich als een raderboot door een rivier slaan. Goedkoop is de Sherp uiteraard niet. Dit fantastische speeltje kost minstens 57.000 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.