Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 19 jun 2019

Shelby GT500 krijgt V8 met 770 pk op de achterwielen

Het aanbod Amerikaanse muscle cars met bizar veel paardenkrachten groeit gestaag. Vanaf nu kunnen we ook de Shelby GT500 in dit rijtje meenemen, want Ford geeft deze muscle car 770 pk en 850 Nm op de achterwielen. Daarnaast claimt het merk dat dit de V8 met de hoogste vermogensdichtheid ter wereld is

Shelby GT500 motorblok

770 pk en 850 Nm op de achterwielen van je auto, het is nogal wat. Zeker in een Ford. Toch krijgt de nieuwe Shelby GT500 precies dat vermogen mee. Daarmee is het gelijk de krachtigste Ford ooit die de openbare weg op mag. Alsof dat nog niet genoeg is, is de 5,2 liter grote V8 volgens het merk ook nog eens de V8 met de hoogste energiedichtheid van alle serie-geproduceerde achtcilinderblokken ter wereld. En dat alles in een auto die elektronisch begrensd zal worden op 290 kilometer per uur.

Dragraces

Waarom die 290 kilometer per uur? Omdat de Shelby deze snelheid volgens Ford met twee vingers in zijn neus kan halen. En veel meer heb je niet nodig, dus de makers hebben ervoor gekozen om ervoor te zorgen dat de auto al dat vermogen ook kan gebruiken. Daarom is een groot deel van het budget niet gestoken in het sneller maken van de auto, maar is dit gegaan naar dingen als aerodynamica om ervoor te zorgen dat de auto daadwerkelijk door een bocht komt. Ook werd er gewerkt aan een snellere koppeling zodat hij optimaal en zo hard mogelijk kan optrekken. Dit om hem competitief te maken bij dragraces. Het blijft immers een Amerikaanse muscle car.

Slagvolume

Toch zal de Shelby GT500 het waarschijnlijk niet winnen van de machtige 6,2 liter V8 uit de Dodge Demon. Ook zal de Hennessey Exorcist met 1013 pk en 1.200 Nm uit eveneens een 6,2 liter V8 de GT500 voorblijven. Die twee blijven de grote jongens in wereld van de Amerikaanse muscle cars. Maar goed, die hebben dan ook een ruim een liter meer aan slagvolume in de motoren.