Autovisie
Autovisie Nieuws 25 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Seat Minimó is compact, elektrisch stadsvoertuig

Hoe ziet de toekomst van stadse mobiliteit eruit? Die vraag houdt alle autofabrikanten bezig, zo ook Seat. Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona (25-28 februari) presenteert de autobouwer de Minimó: een elektrische 1+1-zitter, speciaal ontworpen voor gebruik in stedelijke gebieden.

Achter elkaar zitten

Het concept van de Seat Minimó – uitgerust met vrijstaande 17-inch wielen – is natuurlijk niet helemaal nieuw. Renault levert al langere tijd de Twizy met een soortgelijk concept. Net als in de Twizy zit je ook in deze Seat Minimó achter elkaar. Volgens Seat hebben de bestuurder en passagier dankzij de 1+1-configuratie elk evenveel ruimte en een 360-graden-uitzicht. De zitplaats achterin is een integraal onderdeel van het interieur. Indien de bestuurder alleen rijdt, kan de ruimte achterin als opbergruimte worden gebruikt. Praktisch moet de Minimó ook zijn. Seat heeft de deuren asymmetrisch vormgegeven en ze scharnieren zodanig dat ze zelfs in de meest krappe plekken te openen zijn.

SEAT Minimo (1)

Actieradius

Heel groot is de Seat Minimó niet. Hij is slechts 2,5 meter lang en 1,24 meter breed. Hij is compact genoeg om te kunnen parkeren op plaatsen voor motorfietsen. Bovendien zouden er twee Minimó’s in één rijstrook zij aan zij kunnen rijden. De actieradius van de elektrisch aangedreven Minimó komt uit op meer dan 100 kilometer. Hoe groot het accupakket is, kan Seat niet vertellen. Wel benadrukt Seat dat het opladen van de batterij niet nodig is. Het accupakket kan namelijk in enkele seconden eenvoudig worden vervangen door een opgeladen exemplaar. Dit zou volgens Seat met carsharing een kostenbesparing van 50 procent kunnen opleveren.

SEAT Minimo (2)

Level 4 autonoom rijden

De Minimó is uitgerust met diverse connectiviteitsoplossingen, volgens Seat geschikt voor zowel privégebruikers als voor carsharing. Die oplossingen zijn allemaal op 5G-technologie gebaseerd. In het interieur werkt het centrale display achter het stuur draadloos samen met een smartphone. “Met de Google Assistent van Android Auto kan de persoon aan het stuur de ogen op de weg houden terwijl hij/zij voicecontrol gebruikt om diverse functies aan te sturen. Het digitale platform staat bovendien open voor toekomstige ontwikkelingen. Zo is de Minimó klaar voor technologieën die Level 4 autonoom rijden mogelijk maken”, aldus de autofabrikant.

Seat presenteert de Minimó ook op de Autosalon van Genève (7-17 maart).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.