Autovisie
Autovisie Nieuws 5 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Schrikken op de vroege morgen: Daimler SP250 met klapdak

Aaah! En we zijn gelijk wakker. Want de slaap springt ons spontaan uit de ogen bij het zien van deze uiterlijk ietwat gemankeerde Daimler SP250 Retractable Hardtop. De unieke Britse sportwagen – het bleef gelukkig bij één exemplaar – wordt komende zaterdag geveild tijdens de Goodwood Revival.

d6

De verkoper is de zoon van Antony H. Croucher, de man die deze Daimler SP250 in 1960 kocht en hem van een klapdak voorzag. Croucher was de oprichter van Antony H Croucher Precision & Prototype Engineering Co Ltd (AHC) en patenteerde al in 1947 zijn idee voor een elektrohydraulisch inklapbare hardtop.

Hij koos de Daimler SP250 voor conversie vanwege zijn carrosserie van glasvezel, waardoor het model gemakkelijk kon worden aangepast. Croucher maakte van de Engelse coupé een vierzitter en monteerde een klapdak dat met een druk op een knop konden worden geopend en gesloten, zelfs als de Daimler reed.

The Addams Family

In documenten van AHC valt te lezen dat het bedrijf ruim vijfduizend manuren besteedde aan de ontwikkeling van de bijzondere dakconstructie voor de Daimler. De SP250 Retractable Hardtop was in 1963 klaar en kostte uiteindelijk 30.000 pond om te maken (gecorrigeerd voor inflatie en omgerekend zo’n 690.000 euro).

“De dakconstructie werd nooit toegepast en verdween in de obscuriteit”

Ondanks het feit dat de vreemd ogende Daimler niet had misstaan in de televisieserie The Addams Family (1964 – 1966) werd de auto door de pers goed ontvangen. De dakconstructie – die AHC had bedoeld voor grote luxesedans als de Jaguar Mark X – werd echter nooit toegepast op een productiemodel en verdween in de obscuriteit.

Dak werkte niet

De huidige eigenaar van de Daimler kocht de auto van zijn vader Antony Croucher in 1969. De SP250 was oorspronkelijk oranje met een wit dak en een wittte motorkap en kofferbak, maar is later overgespoten in zilvergrijs. Daarna werkte het dak echter niet meer goed, dus werd het in de dichte positie gefixeerd (als het dak open is, blokkeert het de toegang tot de vulopening van de benzinetank).

Enkele jaren geleden hebben de broer van de huidige eigenaar en een bevriende technicus er maanden over gedaan om het klapdak weer werkend te krijgen. De Daimler – die wordt aangedreven door een 140 pk leverende 2,5 liter V8 – gaat onder de hamer bij Bonhams en moet tussen de 60.000 en 83.000 euro opbrengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.