Elke Ford heeft in de toekomst standaard Google Maps

Ford en Google slaan de handen ineen. Vanaf 2023 is elk nieuw model uitgerust met het besturingssysteem van de techgigant.

We leven in een tijd waarin multimedia en infotainmentvoorzieningen alsmaar belangrijker worden. Door de opmars van elektrificatie en het delen van techniek kunnen auto’s zich immers steeds moeilijker van elkaar onderscheiden. Althans, op de ouderwetse manier. Op het gebied van multimedia en infotainment kan dat nog wél. Maar ook daar zien we al steeds meer standaardisering. Want autofabrikanten mogen dan wel hun best doen om goede, snelle systemen aan te bieden, we gebruiken allemaal het liefste Android Auto of Apple Carplay, toch? Dan kun je namelijk gewoon je smartphone voor de infotainment gebruiken, en dat werkt vrijwel altijd vlekkeloos.

Google Maps

Vandaar dat Ford een samenwerking aangaat met Google. Dat betekent concreet dat elke Ford vanaf 2023 wordt uitgerust met een infotainmentsysteem van Android. Nieuwe modellen krijgen vanaf dat moment dus standaard Google Maps mee, en slaan hun data op in de Cloud van Google. Ook kunnen eigenaren van toekomstige Ford-modellen apps in hun auto installeren vanuit de Google Play Store. Via de inmiddels welbekende Google Assistent kun je dan ook communiceren met je auto. Alle systemen en apps worden constant geoptimaliseerd en specifiek voor de Ford-modellen ontwikkeld.

De samenwerking houdt echter meer in dan enkel dat infotainmentsysteem. Ford en Google gaan namelijk ook elkaars data en expertises delen. Dat moet een positief effect hebben op de ontwikkeling van bijvoorbeeld autonome auto’s, die op deze manier met elkaar en met Google kunnen communiceren. Beide partijen hebben uiteraard al ervaring om dat gebied. Het techbedrijf werkt immers al jaren aan zelfrijdende auto’s. Sinds 2015 test het bedrijf zelfs al autonome voertuigen op de openbare weg.

Polestar

Ford en Google gaan de samenwerking voor in ieder geval zes jaar aan onder de naam Team Upshift. Tot die tijd blijft Ford het huidige en eigen besturingssysteem SYNC ontwikkelen. Overigens heeft Ford geen primeur met deze samenwerking, want Volvo en Polestar maken ook al gebruik van de diensten van Google.