Autovisie
Autovisie Nieuws 18 mrt 2015

Russisch roulette

Vanmorgen was het in de ochtendspits weer serieus mistig en opnieuw viel het me op hoeveel auto’s ik tegenkwam die zonder licht reden. Eigenlijk levensgevaarlijk.

Is dan kennelijk iedere automobilist vergeten dat je bij mist minimaal dimlicht moet voeren? Of is het gemakzucht? Zeker nu veel auto’s standaard voorzien zijn van automatische verlichting en zogenaamde dagrijlampen. Die systemen zijn beslist handig, maar vooral onder deze omstandigheden schieten ze tekort. De automatische verlichting vindt het namelijk bij mist niet donker genoeg om zichzelf in te schakelen, terwijl het onder deze omstandigheden natuurlijk vooral gaat om door andere weggebruikers gezien te worden.

“Is iedere automobilist vergeten om minimaal dimlicht te voeren?”

Hetzelfde geldt voor de altijd ingeschakelde dagrijverlichting die aan de voorzijde wellicht fel genoeg is voor smalle B-wegen, maar in de mist vaak tekort schiet qua lichtopbrengst. Bovendien branden in deze stand bij veel auto’s de achterlichten niet en dat kan een gevaar vormen voor achteropkomend verkeer.

Zouden al die automobilisten die zich zonder licht in de ochtendspits wagen zich hiervan bewust zijn? Of is het nonchalance? Wat mij betreft is het een beetje Russische roulette spelen met je leven en dat van anderen. Gewoon bewust met autorijden bezig zijn en in elke omstandigheid de maatregelen nemen die daarbij passen. Dus bij mist controleren of het dimlicht daadwerkelijk is ingeschakeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Russisch roulette
Sluiten