Zelfs de ruitenwissers van de Tesla Roadster zijn bijzonder
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2FUS10889267-20210112-D00002-e1613467940976.png)
Dat de Tesla Roadster een bijzondere auto wordt, weten we eigenlijk al jaren. Al wachten we er ook al heel erg lang op. Maar als-ie volgend jaar dan echt komt, als-ie komt, dan heeft hij heel bijzondere ruitenwissers.
Dat meldt InsideEV’s, dat een patentaanvraag voor de ruitenwissers van de Roadster in handen heeft gekregen. Nee, het is niet zo dat de boosters (die de Roadster lanceren en laten zweven) óók nog je ruiten constant droog en schoon kunnen houden. Het systeem dat Musk en consorten voor de tweezits sportauto in gedachten hebben is minder spectaculair, maar wél heel bijzonder. We beschrijven het hieronder op een beknopte wijze.
Magneetstaven
“Het elektromagnetische wissersysteem bevat een lineaire actuator met een geleiderail en een elektromagnetisch blok. De geleiderail bevat een aantal magneetstaven die horizontaal langs een kromming van de voorruit van het voertuig worden geplaatst. De magneetstaven kunnen dan worden bestuurd om de wisserarm heen en weer te sturen over de gehele lengte van de voorruit, om het geheel gebied af te vegen.”
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2FUS10889267-20210112-D00003.png)
Klinkt allemaal lastig, maar het komt neer op het volgende. De Roadster zal geen conventionele en gefixeerde ruitenwisser hebben. Nee, de ruitenwisserarm wordt op een elektromagnetisch blok onder de voorruit geplaatst, waardoor-ie verticaal kan bewegen. Op die manier kan de wisserarm elk hoekje van het raamoppervlak bereiken. Handig, want zo heb je nooit meer het probleem dat je ruitenwisser de hoekjes van het glasoppervlak niet raakt en je niet voldoende zicht vooruit hebt. Tegelijkertijd lijkt het erop dat de wisser er dan langer over doet om van de ene naar de andere kant te gaan, terwijl-ie ook nog onregelmatig in je zichtveld beweegt. Grappig feitje: op de afbeeldingen van de patentaanvraag gebruikt Tesla het koetswerk van een Model 3.
Kopzorgen
Ook is het interessant om te zien wat dat met het uiterlijk van de tweezitter gaat doen. De positie en vorm van ruitenwissers bezorgen auto-ontwerpers immers kopzorgen, en die willen ze vaak zo goed mogelijk wegwerken. Het is maar de vraag hoe Tesla dit enorme exemplaar op een fraaie manier op het front van de Roadster plaatst.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2FUS10889267-20210112-D00002-e1613467940976.png)
Overigens is de patentaanvraag al op 12 januari van dit jaar goedgekeurd door het Amerikaanse octrooibureau USPTO. Dat betekent niet dat dit systeem nu ook zeker op de Roadster verschijnt. Mocht Musk het voor elkaar krijgen om ‘t toe te passen op het productiemodel van de Roadster, dan lijkt het door de goedkeuring iets aannemelijker dat het ook het homologatieproces van de auto voltooit. Naar verwachting komt de Roadster volgend jaar zomer écht op de markt, met meer dan 1000 pk aan vermogen en een rijbereik van 1000 km.
‘Tesla begint volgend jaar met productie van bloedsnelle Roadster’
Lees ook:
Ook interessant
-
Ferrari bezig met Tesla Roadster-achtige ‘raketten’
-
Nederlandse overheid verkoopt Volkswagen Polo GTI
-
Dit zijn de 10 meest teleurstellende auto’s volgens Amerikaans onderzoek
-
BMW is bezig met geursproeiers onder het logo
-
Duik in de prijslijst: Peugeot 408, wat kost de bijzondere Fransoos?
-
F1-simulator in privéjet Verstappen: zoveel uren extra kan hij trainen
-
Lamborghini zwaait de V12 uit met de Invencible en Auténtica
-
Wordt dit de nieuwe Tesla Model 3 hatchback?
-
De zevenzits SUV van Porsche is nog groter dan de Cayenne
-
Dit is hoe Nederlands bedrijf TomTom nog meer dan een half miljard omzet draait
-
Deze Bugatti Chiron Profilée is de duurste nieuwe auto ooit geveild
-
Zo had de BMW M4 er af fabriek uit moeten zien